Fogápolási mítoszok

Tényleg örökölhetők a rossz fogak? A rágógumizás kivált egy fogmosást? Az alma gátolja a fogszuvasodást? Károsak a szájvizek? Mennyi ideig mossunk fogat? Igaz és hamis állítások, tévhitek tartják magukat, amelyeket követve azután károsodhatnak a fogaink, és rendszeres látogatói lehetünk a fogorvosi rendelőknek. Ismerjük meg a leggyakoribb tévhiteket.

Az erős sikálás egészséges

Nem! Bár a fogakat valóban súrolni kell, de a túl erős mosás nemcsak a fogakat, hanem a fogínyt is megsértheti, ami ettől visszahúzódik és ez komolyabb problémákhoz is vezethet.Közepes erővel, rendszeresen

A rossz fogak örökölhetők

A hajlam ugyan örökölhető, de nem feltétlenül igaz az, hogy ha a szüleinknek csapnivaló fogaik vannak, akkor nekünk is azok lesznek. Vannak olyan tényezők, amelyek genetikusak, ilyen például a fogíny erőssége és vastagsága, vagy a fogak állása. A jó fogakért egyedül mi tehetünk, mégpedig a rendszeres és helyes fogápolással.

A rágógumi kiválthatja a fogmosást

Ez az egyik leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban. Sajnos sokan gondolják úgy, hogy a reggeli vagy akár az esti fogmosást kiválthatják egy mentolos rágóval. A fogkefével nemcsak a fogak között lévő ételmaradékot távolíthatjuk el, hanem tisztíthatjuk az ínyünket és a fogak felszínét is, amit egy rágógumival egyáltalán nem érhetünk el.

Az alma gátolja a fogszuvasodást

Bár az almának valóban sok jótékony hatása van, ez az állítás mégis hamis. A gyümölcs valóban segít a fogak felszínén lévő baktériumok vagy ételmaradékok eltávolításában, a fogszuvasodást nem tudja megakadályozni vagy megszüntetni.

A tejfogakat nem kell ápolni

Sokan gondolják úgy, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, hiszen azok úgyis kipotyognak. Ha azonban nem ápoljuk a tejfogakat, azok gyorsan szuvasodni kezdhetnek, és a rajtuk lévő fogkő károsíthatja a fogínyt. És bár a szuvas tejfog kiesik, a károsodott íny ott marad, és később komolyabb problémákhoz is vezethet.

Egy perc fogmosás éppen elég

Nem igaz! Egy perc nagyon kevés idő ahhoz, hogy minden fogat alaposan megtisztítsunk. Fontos, hogy reggel és este is legalább három percen keresztül mossunk fogat, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a fogak minden oldalát és a fogínyt is alaposan megmossuk.

A dohányzás csak a fogfelszínt színezi el

Hamis! Aki rendszeresen dohányzik, annak a foga egy idő után elsárgul. A fogak felszínét ugyan polírozással ki lehet fehéríteni, a mélyebb rétegeket nem. A rendszeres dohányzással ráadásul a fogíny állapota is egyre romlik, ami egy idő után ínyproblémákhoz vezethet.

Öblögetni nem szabad naponta

Az antibakteriális szájvizek, öblögetők mindennapi használata egyáltalán nem káros, sőt, inkább jó hatással van a fogakra és az ínyre. Az öblögetők rendszeres használata gátolja a fogkő kialakulását, elűzi a baktériumokat, erősíti a fogínyt és gondoskodik a friss leheletről.

(Németről fordította: Sophie)