Hogyan szüntessük meg a kutyák rossz leheletét?

A foghigiénia ugyanolyan fontos az állatoknál, mint az embereknél. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a 3 évesnél idősebb macskák 68%-át és a kutyák 78%-át érintik fogászati problémák. Ha ezeket nem kezelik, az ugyanolyan bajokhoz vezethet, mint az embereknél: rágási problémák, fogak elvesztése, a fertőzött fogakból eredő szervi megbetegedések.

A rossz lehelet a fogbetegség általános jele, amire azonban sajnos sok állattartó nem figyel oda. További tünet lehet még többek között a túlzott nyáladzás, vérző íny, a puha ételek választása a rágcsálni való helyett.

Fontos a rágcsálás

A megelőző intézkedések, főleg az állat fiatal korában, segítenek késleltetni a betegség kialakulását és komolyságát. Az alábbi tippek betartásával nagyobb esélye van rá, hogy kedvence egészséges maradjon.

  • Vigye el háziállatát fogtisztításra. A megfelelő fogtisztítás a bakteriális lerakódások, fogkőképződés megelőzésének, fertőzések és fogvesztés elkerülésének legfontosabb eszköze. A rendszeres kezelésre az állatnak ugyanúgy szüksége van, ahogy Önnek is, de az ő esetében az eljárást altatásban végzik. A fogtisztítás gyakoriságáról érdeklődjön az állat kezelőorvosánál.
  • Mossa házi kedvence fogát. A lerakódások elkerülésének leghatékonyabb módja a fogmosás. A legjobb, ha naponta történik, főleg, ha az állatnak már voltak fogászati problémái. Egyébként a heti háromszori fogmosás elegendő. Kezdje el már az állat kölyökkorában, és először az ujját használja, csak azután térjen át lassan a fogkefére. A fogmosás végén mindig jutalmazza meg a türelmes állatot.
  • Csemegének adjon valami rágcsálnivalót. A rágcsálnivalók segítenek tisztán tartani a nehezen hozzáférhető hátsó fogakat. Ha valóban hatékony terméket keres, a választásnál figyeljen oda az állatorvosok ajánlására. Az általános hiedelemmel ellentétben a száraz kutyatáp ebből a szempontból nem jelent különösebb előnyt a konzervtáphoz képest. Hatásos lehet viszont a nyers bőr, vagy egyes fogkőképződést csökkentő, ehető rágnivalók. A rágcsálnivaló kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl kemény, mert az roncsolhatja a fogakat.
  • Próbálja ki a vízbe tehető adalékanyagokat. Bár ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ne használjuk ezt a módszert önmagában, kombináljuk mindig az előző eljárásokkal.

A foghigiénia ugyanolyan fontos az állatoknál, mint az embereknél. A megfelelő otthoni fogápolással és rendszeres, szakszerű fogtisztítással az állat szája fertőzés- és fájdalommentes maradhat.

(Angolból fordította: H. Orsi)