Hogyan szüntessük meg a kutyák rossz leheletét?

A foghigiénia ugyanolyan fontos az állatoknál, mint az embereknél. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a 3 évesnél idősebb macskák 68%-át és a kutyák 78%-át érintik fogászati problémák. Ha ezeket nem kezelik, az ugyanolyan bajokhoz vezethet, mint az embereknél: rágási problémák, fogak elvesztése, a fertőzött fogakból eredő szervi megbetegedések.

Így kerülhető el a kellemetlen szájszag

Roppant kínos, ha valakinek kellemetlen szájszaga van. A rossz lehelet pedig meglepően gyakori probléma, és különböző okok lehetnek a háttérben. Lehet csupán átmeneti, de a tartósan rossz lehelet a lakosság mintegy harmadánál fordul elő. Érdemes felhívni rá a figyelmet, mivel a kellemetlen szájszag akár súlyos betegség meglétére is utalhat.

A nők jobbak a szájápolásban

A fogorvosok azt ajánlják, hogy háromhavonta váltsunk fogkefét. A nők átlagosan 92 naponta vesznek is újat, és többet költenek fogkrémre, fogfehérítésre is, és kétszer annyit szájápolásra, esztétikai beavatkozásokra. A férfiaknál az új fogkefe vásárlása akár a 185 napot is elérheti. Mindez nemcsak a fogaik, hanem az ínyük egészségét is veszélyezteti.

A britek egy része egész hétvégén nem mos fogat

Mindenki szeret lazítani egy kicsit a hétvégén, de ötből egy brit a jelek szerint olyannyira laza, hogy szombat-vasárnap fogat se mos – derül ki egy friss kutatásból. Egyszerűen „nincs hozzá lelki erejük” – szabadkozik a fogmosást kihagyók 40 százaléka. Ötből egy „bűnös” pedig állítja, hogy arra se emlékszik, mikor váltott legutóbb fogkefét.

Fogmosással a demencia ellen

Az időskori mentális egészség egyik alappillére a rendszeres fogmosás – állítják a kutatók. Ha az ínybetegségeket sikerül idős korban kordában tartani, kisebb az esélye a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kialakulásának. Az ínybetegségeket okozó baktériumok olyan kemikáliákat szabadítanak fel, amelyek agykárosodást okozó gyulladást idézhetnek elő.

A szakemberek nem értenek egyet, hogyan kell fogat mosni

A University College London kutatói szerint kimondottan aggasztó, hogy a felnőttek és a gyerekek egyaránt ellentmondásos üzenetekkel találkoznak azzal kapcsoltban, hogy hogyan is kellene fogat mosniuk. A fogorvos szakma nem csak abban nem ért egyet, hogy milyen gyakran érdemes fogat mosni, hanem az is vita tárgyát képezi, hogy mi a helyes fogmosási technika.

Fogmosással távol tartható az ízületi gyulladás

Összefüggést mutattak ki a fogínybetegségért felelős baktérium és a reumatoid arthritisz kialakulása között. A kutatás szerint az általános népességhez képest a fog körüli betegségben szenvedőknél nagyobb a reumatoid arthritisz előfordulásának kockázata, illetve a reumatoid arthritiszben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb a fog körüli betegség gyakorisága.

A 3D-s nyomtatóval készült fogkefével hat másodperc a fogmosás

A fogkefe, amely tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy tüskés fogvédő, mindenki számára egyedi szájüregminta alapján készül, mértékre. Azzal, hogy a felhasználók rágcsálják a fogkefét és összedörzsölik a fogaikat, egyszerre tisztítják meg az egész szájukat. Ráadásul a fogkefe még egy nyelvtisztító részt is magában foglal. A technológiát a Blizzident nevű spanyol cég fejlesztette ki.

Egyszerű tippek a szájszag csökkentésére

A rossz lehelet, a kellemetlen szájszag (orvosi nyelven: halitosis) sok ember életét megkeseríti – akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy „menekül” beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak szájszagát. Többféle egészségi oka lehet a kellemetlen szájszagnak, és számos módja létezik annak, hogy enyhítsük vagy megszüntessük. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze, abban bízva, hogy néhány igazán új tippet is megoszthatunk látogatóinkkal.