Fogmosással távol tartható az ízületi gyulladás

Összefüggést mutattak ki a fogínybetegségért felelős baktérium és a reumatoid arthritisz kialakulása között. A kutatás szerint az általános népességhez képest a fog körüli betegségben szenvedőknél nagyobb a reumatoid arthritisz előfordulásának kockázata, illetve a reumatoid arthritiszben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb a fog körüli betegség gyakorisága.

Fogmosással távol tartható az ízületi gyulladásPorphyromonas gingivalis baktérium egy peptidil-arginin-deimináz (PAD) nevű enzimet termel. A Louisville-i Egyetem fogorvostudományi karának kutatói kimutatták, hogy a PAD bizonyos fehérjék maradékát citrullinná változtatja, és a szervezet ezeket a fehérjéket betolakodóként azonosítja, ami immunválaszt vált ki. Reumatoid arthritiszes betegekben ezt olyan krónikus gyulladásos válasz követi, ami az ízületekben a csont és a porc pusztulásához vezet.

A kutatást vezető Dr. Jan Potempa elmondta, hogy eredményeik arra utalnak, a bakteriális PAD alkothatja a mechanikus összefüggést a P. gingivalis okozta periodontális betegség és a reumatoid arthritisz között, bár ezt a következtetést további kutatásokkal is meg kell erősíteni.

Dr. Potempa kutatócsoportja egy másik szájüregi baktériumot, a Prevotella intermediát is vizsgálta ugyanezen hatások szempontjából, de kiderült, hogy ez nem termel PAD-t, és nem fejti ki az ebből eredő hatásokat. A PLOS Pathogens szaklapban publikált tanulmányában a szakértő azt írta, remélhetőleg ezek az eredmények új utakat nyitnak majd a reumatoid arthritisz kezelésében és megelőzésében.