Vigyázat: megfázásból reuma, szívbaj lehet

A megfázás köztudottan veszélyes szövődményekkel járhat. Gyerekek esetében különösen fontos, hogy figyeljünk erre. Annál is inkább, mert egy ártalmatlannak tűnő náthából, szövődményként, akár egész életre szóló szívbetegség alakulhat ki. A szakember szerint a legfontosabb az edzettség elérése. Az őszi megfázásról szóló, múlt heti cikkünk folytatása.

Ízületi gyulladás: helyes étrend és életmód

Az artritisz az ízületek gyulladásos betegsége. A Hippokratész személyéhez fűződő elnevezés az ízületi problémákkal járó betegségek egy csoportjára utal. Egyes ízületi gyulladásokat külön betegségként, más típusokat egyéb betegségek kísérőtüneteként tartanak számon. Megkülönböztetik őket attól függően is, hogy egy vagy több ízületet érintenek.

Acetilszalicilsav – fűzfából gyógyszer

A nyelvtörő név sokoldalú hatóanyagot takar. Legyen szó fejfájásról, fogfájásról, lázról, az acetilszalicilsav (ASA) szinte mindenkinek segített már. A fájdalomcsillapító hatás mellett használják a szív és az agy keringési rendellenességeinek megelőzésére, csökkenti a reumás és ízületi gyulladásokat, valamint a trombózis kialakulását az erekben.

Lyme-kór: sokszor téves a diagnózis

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakoribb, kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, többen pedig, főleg a téves diagnózisok miatt, életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórosak. Ilyen tünet például a krónikus ízületi gyulladás, idegrendszeri problémák, depresszió.

Új perspektíva az ízületi gyulladás kezelésére – szódabikarbóna?

Gyomorsavat semlegesítő tulajdonsága miatt a szódabikarbóna generációk óta használt házi szer, emellett minden konyhában használatos térfogatnövelőként sütemények készítésénél. Jótéteményei azonban ennél szélesebb skálán mozognak, és újabb kutatás mutatta ki, miért hatékony segítség autoimmun betegségek, mint pl. az ízületi gyulladás kezelésében.

Ózonnal enyhíthető az ízületi gyulladásos fájdalom

Az ózont tartalmazó injekció a kutatók szerint enyhítheti az ízületi gyulladástól szenvedők fájdalmát és javíthatja a betegek mobilitását. A kezelés valószínűleg úgy fejti ki a hatását, hogy korlátozza a prosztaglandinok felszabadítását. Ezeket a vegyületeket a sérült ízületben jelentkező gyulladás váltja ki, és ezek küldenek fájdalomjeleket az agyba.

Életmentő lehet a gránátalma

A gránátalmáról eddig is tudtuk, hogy csökkenti a stresszt, mérsékli az ízületi gyulladásos panaszokat, sőt még impotencia ellen is hatékony. Már naponta fél pohárnyi is elég belőle a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentéséhez. A gránátalma leve és a datolya elképesztő mértékben lelassítja az érfalak zsírlerakódásának kialakulását.

Fogmosással távol tartható az ízületi gyulladás

Összefüggést mutattak ki a fogínybetegségért felelős baktérium és a reumatoid arthritisz kialakulása között. A kutatás szerint az általános népességhez képest a fog körüli betegségben szenvedőknél nagyobb a reumatoid arthritisz előfordulásának kockázata, illetve a reumatoid arthritiszben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb a fog körüli betegség gyakorisága.

Azok a fránya ízületek…

A leggyakoribb ízületi (kopásos, illetve gyulladásos) betegségek, amelyek elsősorban az idősebb nemzedék képviselőit kínozzák, az artrózis és az artritisz. Ahhoz, hogy képesek legyünk kiválasztani az említett betegségekre jótékonyan ható, megfelelő természetes készítményeket, meg kell értenünk e betegségek kialakulásának okát és mechanizmusát.

A jóga csillapítja az ízületi gyulladással járó fájdalmat

Egy új kutatás szerint jógával csillapítható az ízületi gyulladással járó fájdalom, ezt csontízületi gyulladásban és reumatoid arthritiszben szenvedő betegek egyaránt tapasztalhatják. A csontízületi gyulladás főként a térdet, a csípőt, a gerincoszlopot és a kézfejet érinti, a reumatoid arthritisz pedig a kézfejben, a lábfejben és a csuklóban jelentkezik.