Életmentő lehet a gránátalma

A gránátalmáról eddig is tudtuk, hogy csökkenti a stresszt, mérsékli az ízületi gyulladásos panaszokat, sőt még impotencia ellen is hatékony. Már naponta fél pohárnyi is elég belőle a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentéséhez. A gránátalma leve és a datolya elképesztő mértékben lelassítja az érfalak zsírlerakódásának kialakulását.

A Technion-Israel Technológiai Intézet munkatársai magas koleszterinszintű egereken és laboratóriumi körülmények között előállított érfalsejteken vizsgálták különböző természetes hatóanyagok hatásait.

Bebizonyosodott, hogy a gránátalma leve és a datolya elképesztő mértékben lelassítja az érfalak zsírlerakódásának kialakulását, tehát a szívrohamért és a stroke-ért gyakran felelős folyamatot. Az alanyok összkoleszterinszintje 28 százalékkal csökkent.

A két gyümölcsben lévő antioxidánsok a feltételezések szerint tökéletes kombinációt jelentenek a szívproblémák ellen. A kutatócsoport tehát azt ajánlja mindenkinek, hogy bátran fogyasszon naponta körülbelül 115 milliliter gránátalmalevet három szem datolya kíséretében.

Noha a megelőzési praktika könnyen kivitelezhetőnek tűnik, a datolya legerősebb antioxidánsai a magban találhatóak, így a munkálatokat irányító Michael Aviram valamilyen technikával azok megőrlését javasolja.

A gránátalmáról jó ideje kiderült, hogy értékes polifenol-forrás, így bizonyos rákfajták ellen is védhet, továbbá A-, C- és E-vitaminban, továbbá vasban is gazdag.

Az eredmények a Food & Function című szaklapban jelentek meg.

Ha szívesen olvasna még a gránátalma hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gránátalma: többet tud, mint hitték