Gránátalma: többet tud, mint hitték

A gránátalma az emberiség legrégebbi gyógyhatású gyümölcsének tekinthető. Évszázadok óta használják ételként és italként. Egészséget elősegítő tulajdonságai sok kultúrában ismertek – különösen a gránátalmalé népszerű egészséges hatásai miatt. Az utóbbi években alig volt még egy növény, amelyet a táplálkozástudomány olyan gyakran vizsgált, mint a gránátalmát.

Eddig különösen a zöld teának és a vörösbornak tulajdonítottak erős antioxidáns hatást, egy ideje bebizonyosodott, hogy a gránátalma más, egészséget támogató tulajdonságok mellett sokkal erősebb antioxidáns hatású. Többek között leírják a szív- és érrendszerre, valamint a lipid- és cukoranyagcserére gyakorolt egészségügyi hatásokat.

A tanulmányok kimutatják, hogy a gránátalma segít megelőzni a rosszindulatú betegségeket, például prosztata- és emlőrákot, a gyulladásos és degeneratív betegségeket és a menopauza tüneteit.

Hat az oxidatív stressz ellen

Az olyan betegségek, amelyek kialakulásában és progressziójában szerepet játszik az oxidatív stressz, a szív-érrendszeri betegségek mellett például ezek:

  • érelmeszesedés
  • a zsíranyagcsere zavarai
  • krónikus gyulladásos folyamatok, mint pl. a reumatikus betegségek
  • degeneratív és különösen a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a szürke hályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció

Az oxidatív stressz hozzájárulhat az erekciós rendellenességekhez és az elhízáshoz. Az elhízás maga fokozhatja az oxidatív stresszt. A krónikus májbetegségek, különösen a zsírmáj kialakulásában is döntő szerepet játszik az oxidatív károsodás, ide értve az alkohol okozta májkárosodást.

Az oxidatív károsodás részben jelentős hatással van a jóindulatú és rosszindulatú daganatokra és ezek prekurzorainak kialakulására, valamint számos más betegségre. Ugyanez vonatkozik az idő előtti öregedési folyamatokra vagy a genetikai anyag károsodására (például környezeti toxinok révén).

Az összetevők együtt jók

Az elmúlt hét évben több mint 300 tudományos publikáció jelent meg a gránátalmáról. A gránátalma számos érdekes hatását bizonyították klinikai vizsgálatokban. A gránátalma működési spektruma azonban nem kapcsolódik egyetlen összetevőhöz. Ezért a gránátalma izolált összetevőinek koncentrált alkalmazásának – mint a legtöbb növény esetében – nincs értelme. A gránátalma titka sokkal inkább azon különféle összetevők különleges kölcsönhatásában rejlik, amelyek ezt a rendkívüli hatást elérik.

Kiváló antioxidáns

A gránátalma és a belőle származó készítmények kifejezetten antioxidáns hatásúak. A gránátalmalé antioxidáns hatása meghaladja az olyan közismert „kedvencek”, mint például a vörösbor, a zöld tea, a fekete áfonya és a szőlőlé, de még a C- és az E-vitamin hatását is. Ez például kimutatható a salétrom-oxid (NO) oxidatív hatásának megsemmisítésében. Noha az áfonya- és a szőlőlének már jelentős antioxidáns hatása van, a gránátalmalé hatása több mint ezerszeres.

A szív és az érrendszer védelme

A gránátalmalé érrendszerre gyakorolt hatásai túlnyomórészt a kifejezett antioxidáns hatáshoz kapcsolódnak. Érdekes, hogy napi 50 milliliter gránátalmalé két héten át történt fogyasztásának hatására az ACE (a vérnyomás szabályozásában részt vevő enzim) 36%-kal, a szisztolés vérnyomás pedig 5%-kal csökkent a hipertóniás betegeknél.

Lipid- és cukoranyagcsere

Cukorbetegekben az endothel diszfunkció (az erek rugalmatlansága) és az érelmeszesedést kiváltó érrendszeri változások fordulnak elő különösen korán, és ez a folyamat idővel felgyorsul. Az oxidatív stressz szerepe kulcsfontosságú. A gránátalma készítmények azon képessége, hogy csökkentik a cukor felvételét a bélben, és evés után javítják a cukor feldolgozását, nagyban segíthetik a cukorbetegeket.

A gyümölcsből sajtolt gránátalmalét évszázadok óta fogyasztják. A gyümölcslé cukor- és kalóriatartalma miatt cukorbetegek számára csak részben alkalmas. Savas is, ezért – akárcsak más savas gyümölcslevekhez hasonlóan – ügyelni kell a fogzománc védelmére.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a gránátalma hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Életmentő lehet a gránátalma