Gránátalma: többet tud, mint hitték

A gránátalma az emberiség legrégebbi gyógyhatású gyümölcsének tekinthető. Évszázadok óta használják ételként és italként. Egészséget elősegítő tulajdonságai sok kultúrában ismertek – különösen a gránátalmalé népszerű egészséges hatásai miatt. Az utóbbi években alig volt még egy növény, amelyet a táplálkozástudomány olyan gyakran vizsgált, mint a gránátalmát.

Szuperételek mindennapra

Azokat az élelmiszereket nevezzük újabban szuperételeknek, amelyek rendkívül gazdagok vitaminokban, fehérjékben és más tápanyagokban, így pozitív hatással vannak az egészségre. Néhány közülük méregtelenítő hatású, mások antioxidánsok vagy éppen gyulladáscsökkentők. Nem kell messzire menni, mert a hétköznapi alapanyagok között is találunk szuperételt!

Évezredes csoda: a gránátalma

Kevés más növénnyel végeztek több vizsgálatok az elmúlt években, mint a gránátalmával. A Punica granatum az emberiség legrégebbi gyümölcse, évszázadok óta használják élelmiszerként, élvezeti szerként. Egészségjavító tulajdonságai sok kultúrában ismertek, titka sokkal inkább a számos összetevő különleges összjátékában rejlik, ettől rendkívüli hatású.

Életmentő lehet a gránátalma

A gránátalmáról eddig is tudtuk, hogy csökkenti a stresszt, mérsékli az ízületi gyulladásos panaszokat, sőt még impotencia ellen is hatékony. Már naponta fél pohárnyi is elég belőle a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentéséhez. A gránátalma leve és a datolya elképesztő mértékben lelassítja az érfalak zsírlerakódásának kialakulását.

A gránátalma hatékony az Alzheimer-kór ellen?

Egy brit egyetem szerint a gránátalmában található punicalagin segít az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a különféle reumatikus fájdalmak gyógyításában. Az Alzheimer-kór során az agysejtek folyamatosan pusztulnak, így a beteg állapota gyakorlatilag napról napra romlik, viszont a punicalagin segít megakadályozni az agysejtek gyulladásának tovább terjedjését.

Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen

A gránátalmát az ókor óta csodás tulajdonságokkal ruházták fel, most azt állítják, hogy a benne található természetes vegyület lassíthatja az Alzheimer- és a Parkinson-kórt, megszüntetheti ezek egyes tüneteit. Emellett csökkentheti a rheumatoid arthritis fájdalmas gyulladásait is – mondja a University of Huddersfield tudósa, dr. Olumayokun Olajide.