Évezredes csoda: a gránátalma

Kevés más növénnyel végeztek több vizsgálatok az elmúlt években, mint a gránátalmával. A Punica granatum az emberiség legrégebbi gyümölcse, évszázadok óta használják élelmiszerként, élvezeti szerként. Egészségjavító tulajdonságai sok kultúrában ismertek, titka sokkal inkább a számos összetevő különleges összjátékában rejlik, ettől rendkívüli hatású.

Míg eddig elsősorban a zöld teának és a vörösbornak tulajdonítottak erős antioxidáns hatást, most bebizonyosodott, hogy a gránátalmának más egészségügyi előnyei mellett jóval nagyobb az antioxidáns aktivitása. Jó hatással van a szív-érrendszerre, valamint a lipid- és a cukoranyagcserére. Tanulmányok azt mutatják, preventív hatású a rosszindulatú daganatok, például az emlőrák és prosztatarák ellen, a gyulladásos és degeneratív betegségeknél, valamint a klimaxos panaszoknál.

Gyógyító magocskákGránátalma és az oxidatív stressz

Az oxidatív stressz szerepet játszik a kardiovaszkuláris betegségek, mint például atherosclerosis, anyagcsere-betegségek, krónikus gyulladásos betegségek, például reumás betegségek, degeneratív és különösen neurodegeneratív betegségek, például Alzheimer-kór, szürke hályog és a korral összefüggő makuladegeneráció
.
Az oxidatív stressz is hozzájárulhat az erekciós diszfunkció kifejlődéséhez, valamint a túlsúlyhoz és az elhízáshoz, amelynél az elhízás maga is növelheti oxidatív stresszt. A krónikus májbetegség, különösen a zsírmáj keletkezésénél is döntő szerepet játszanak az oxidatív károsodások, beleértve alkohol által kiváltott májkárosodást is.

A gránátalma levének antioxidáns hatása meghaladja az olyan kedvencek aktivitását, mint a vörösbor, zöld tea, áfonyalé és szőlőlé, de még a C- és E-vitamin hatását is. Bár az áfonya- és a szőlőlé jelentős antioxidáns hatású, a gránátalmalé hatása több mint ezerszer nagyobb.

Már 50 ml gránátalmalé naponta két héten belül csökkentheti a magas vérnyomást, diabéteszes betegeknél a gránátalma készítmények csökkentik a cukor felvételét a belekben, és javítják az étkezés utáni hiperglikémiát. A gyümölcs leve magas kalória- és a cukortartalmú, ezért cukorbetegeknek csak feltételesen ajánlott.

(Németről fordította: Koncz László)