Szuperételek mindennapra

Azokat az élelmiszereket nevezzük újabban szuperételeknek, amelyek rendkívül gazdagok vitaminokban, fehérjékben és más tápanyagokban, így pozitív hatással vannak az egészségre. Néhány közülük méregtelenítő hatású, mások antioxidánsok vagy éppen gyulladáscsökkentők. Nem kell messzire menni, mert a hétköznapi alapanyagok között is találunk szuperételt!

Ismerjük például az acai, goji vagy aronia bogyót, amelyeket frissen, szárítva, vagy gyümölcslé formájában fogyasztunk, másokat inkább táplálékkiegészítők formájában ismerjük, pl. a macát vagy a spirulina és chlorella algát.

Fűszeres, pirított tökmagKelkáposzta

A kelkáposzta tele van ásványi anyagokkal, kalciummal, káliummal és vassal, és sok vitaminnal. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a szürke hályogot, és gyulladáscsökkentő hatású, sok fehérjét és rostot, valamint rákmegelőző antioxidánsokat tartalmaz.

Avokádó

Az avokádó jó példa arra, hogy a szuperételeknek nem kell drágának lenniük. Az avokádó sok C- és B-vitamint, kalciumot, káliumot és sok rostot tartalmaz. Vas- és E-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, folsav tartalma miatt értékes a terhes nők számára.

25 százalék zsírtartalmával az avokádó nem segíti elő a fogyást, de főleg az egészséges telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek pozitív hatással vannak a vérértékekre. A benne lévő olajsav még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az avokádó íze nyersen is finom kenyérre kenve, salátában, vagy például, mint a guacamole, fokhagymával. Bár az avokádóban alig van cukor, cukorbetegeknek nem ajánlott, a benne lévő mannoheptulóz gátolja az inzulin felszívódását.

Gránátalma

A gránátalma is szupertáplálék, tanulmányok azt mutatják, hogy pozitív hatású a szív- és érrendszerre, a cukor-anyagcserére, a klimaxos tünetekre és a magas vérnyomásra. Arra is van bizonyíték, hogy a gránátalmában lévő polifenolok gátolják a prosztatarákot, mellrákot és a leukémiát, miközben gyulladásgátlók, és lassítják az áttétek növekedését.

A gránátalmalé antioxidáns hatása sokkal erősebb, mint egyéb élelmiszereké, pl. a szőlőléé, ezért jó megelőző szer számos betegségnél, pl. porckopásnál, Alzheimer-kórnál vagy elhízásnál.

Tökmag

A tökmag a prosztatarák megelőzésében ismert, pozitív hatását a húgyhólyag-, húgyúti- és prosztatakezeléseknél is becsülik. Szupertáplálékként azonban sokkal többet tud, van benne cink és magnézium, kálium, kalcium, vas, réz, szelén, mangán és foszfor. Ráadásul a magok E-, A-, C- és D-vitamint, valamint B1-, B2- és B6- vitamint is tartalmaznak.
Növekvő népszerűségnek örül a tökmagból kivont tökmagolaj is.

Búzafű

Akár lé, mag vagy por, a búzafű nagyon népszerű, mint hazai szuperétel. 60-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és 50-szer több E-vitamint, mint a spenót. A búzafű szinte az összes alapvető tápanyagot tartalmazza, és nagyon jó szállítója a fehérjének, kalciumnak és a különböző vitaminoknak. Csakúgy, mint a savanyú káposzta, egy kis B12-vitamint is tartalmaz. Megtalálhatók benne különböző aminosavak és klorofill, amelyeknek az állatkísérletekben daganatgátló hatásuk van.

(Németből fordította: Koncz Lászó)