A gránátalma hatékony az Alzheimer-kór ellen?

Egy brit egyetem szerint a gránátalmában található punicalagin segít az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a különféle reumatikus fájdalmak gyógyításában. Az Alzheimer-kór során az agysejtek folyamatosan pusztulnak, így a beteg állapota gyakorlatilag napról napra romlik, viszont a punicalagin segít megakadályozni az agysejtek gyulladásának tovább terjedjését.

A gránátalma hatékony az Alzheimer-kór ellen?„A betegségnek egyelőre nincs hatékony gyógymódja, de a punicalagin legalább segít a tüntek lassításában, és a rendkívül progresszív leépülés hátráltatáséban. Ha tovább kutatjuk a jelenséget, akár egy új gyógymód képe is kirajzolódhat előttünk” – mondja a kutatást vezető Dr. Olumayokun Olajide.

Noha egyelőre csak egy kis, mindössze 16 fős csoport vett részt a kísérletekben, a szakember mindenkit arra biztat, hogy bátran fogyasszon sok gránátalmát, amely az agysejtek gyulladását megelőzi, a gyulladás terjedését pedig megakadályozza. A komolyabb eredményekhez ezzel együtt azonban további kutatásokra van még szükség.

Csak az Egyesült Királyságban több mint 800 ezer ember szenved az Alzheimer-kórtól, és a friss felmérések szerint ez a szám évente 163 ezerrel nő. A tudósok abban bíznak, hogy a betegség terjedése lelassítható, illetve teljesen megakadályozható lesz a közeljövőben.