Hogyan jelentkezik a Parkinson-kór?

A Parkinson-kórt átlagosan egy évvel az első jelek megjelenése után ismerik el. Ennek oka az, hogy korai stádiumban a tünetek még nem utalnak közvetlenül erre a betegségre. Minél előbb kezdődik azonban a terápia, annál jobb kilátások vannak a betegség tüneteinek csökkentésére. Németországban ma körülbelül 200 000 embert érint a Parkinson-kór.

Demencia ellen Xbox a nagyinak!

Talán érdemes lenne arra biztatni a nagyszülőket, hogy játsszanak a Wii-vel vagy az Xbox-szal, mert így elkerülhetik a demenciát. A főként gyerekek és kamaszok körében népszerű játékok jót tesznek az idősödő elmének, sőt fokozzák a fizikai teljesítményt is. Javulnak a koordinációs készségek, az egyensúlyérzék és a szenzomotoros képességek.

A gránátalma hatékony az Alzheimer-kór ellen?

Egy brit egyetem szerint a gránátalmában található punicalagin segít az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a különféle reumatikus fájdalmak gyógyításában. Az Alzheimer-kór során az agysejtek folyamatosan pusztulnak, így a beteg állapota gyakorlatilag napról napra romlik, viszont a punicalagin segít megakadályozni az agysejtek gyulladásának tovább terjedjését.

Ígéretesnek tűnik az antioxidáns a Parkinson-kór ellen

A diapocynin, a természetesen előforduló apocynin vegyületből kinyert szintetikus molekula a Parkinson-kór tüneteit mutató kísérleti egerekben védőhatást gyakorolt az idegrendszeri és viselkedési funkcióra azáltal, hogy megelőzte a motoros koordináció romlását. A kutatás eredményeiről szóló cikk a Neuroscience Letters folyóiratban jelent meg.

A kézírás vizsgálatával mutatja ki a neurológiai rendellenességeket az új eszköz

Amerikai kutatók olyan táblagépes alkalmazást fejlesztettek ki, amellyel a kézírás során használt kézizmok vizsgálatával lehet kimutatni a Parkinson-kórt és más neurodegeneratív megbetegedéseket. A mozgató idegsejtek elektromos jelzések továbbításával utasítják az izmokat összehúzódásra. Az elektromiográfiai (EMG) vizsgálat az ilyen elektromos aktivitást rögzíti és vázolja fel táblázat formájában, hogy információt adjon a páciens izmairól és az azokat szabályozó idegsejtekről.

Kávéval az Alzheimer-kór ellen

Friss kutatások szerint a kellő mennyiségű kávé fogyasztása – főleg idősebbek esetében – segíthet elkerülni az Alzheimer-kór kialakulását. További vizsgálatok a koffein egyéb jótékony hatásait is kimutatták már, miszerint a Parkinson-kór, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség mellett még a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A Dél-Florida és a Miami Egyetem kutatóinak megfigyelései a Journal of Alzheimer’s Disease című szaklap júniusi számában olvashatóak.

Segíthet a Parkinsonos betegeken a tajcsi

A Parkinson-kóros betegek egyensúlyozó képessége és járása javult, miután heti kétszer gyakorolták a tajcsi ősi mozdulatait – derült ki egy új tanulmány. „A tajcsit egy ideje már javasolták ezeknek a betegeknek, de tudományosan vagy klinikailag még nem igazolták a jótékony hatását” – jegyezte meg a kutatás vezetője, Fuzhong Li, az oregoni Eugene Kutatóintézet tudományos munkatársa.