Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Demencia ellen Xbox a nagyinak!

Talán érdemes lenne arra biztatni a nagyszülőket, hogy játsszanak a Wii-vel vagy az Xbox-szal, mert így elkerülhetik a demenciát. A főként gyerekek és kamaszok körében népszerű játékok jót tesznek az idősödő elmének, sőt fokozzák a fizikai teljesítményt is. Javulnak a koordinációs készségek, az egyensúlyérzék és a szenzomotoros képességek.

A szakemberek úgy vélik, hogy napi egy óra játék heti háromszor jelentősen segíti az időseket abban, hogy frissek és fittek maradjanak, és elkerülje őket a demencia. Megállapították a kutatók azt is, hogy az Xbox és a Wii voltaképpen még hasznosabb is lehet, mint az egyszerű séta.

Javuló képességek

A kutatás során közel 1000 nyugdíjast vizsgáltak, akik a Wii és az Xbox különböző változataival tartották fitten magukat: cyberbiciklizés, Wii és Nintendo sportjátékok, táncos videojátékok és 3D-s kajakozás. A 60-as, 70-es és 80-as éveikben járó nyugdíjasok kimondottan jól teljesítettek már heti háromszor 15 perc játék hatására is.

A kutatók úgy vélik, hogy a demencia mellett egy sor egyéb neurológiai betegség – többek között például a Parkinson-kór – is elkerülhető a rendszeres virtuális játék segítségével idős korban.