Segíthet a Parkinsonos betegeken a tajcsi

A Parkinson-kóros betegek egyensúlyozó képessége és járása javult, miután heti kétszer gyakorolták a tajcsi ősi mozdulatait – derült ki egy új tanulmány. „A tajcsit egy ideje már javasolták ezeknek a betegeknek, de tudományosan vagy klinikailag még nem igazolták a jótékony hatását” – jegyezte meg a kutatás vezetője, Fuzhong Li, az oregoni Eugene Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Segíthet a Parkinsonos betegeken a tajcsiA kutatás anyaga a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg. Li és munkatársai összehasonlították a tajcsi, az állóképességi edzés és a nyújtó gyakorlatok hatásait. 195 enyhe és középsúlyos Parkinsonos beteget osztottak három csoportra az edzésformáknak megfelelően, majd 24 héten át heti kétszer 60 perces időtartamban jártak a foglalkozásokra.

A Parkinson-kór egy degeneratív neurológiai elváltozás, az Egyesült Államokban nagyjából 1 millió embert érint. Általában lassan romlik a beteg állapota, de lassanként elveszíti az uralmát a mozdulatai felett, remegés, izommerevség és instabilitás jelentkezik. A testmozgás segíthet lassítani a motoros funkciók romlását. A kutatók megvizsgálták az egyensúly megtartásához fontos testtartási stabilitásában bekövetkező változásokat. Felmérték a betegek járását és fizikai erejét is.

„A tajcsi többet használt a másik két edzésformához képest az egyensúly és járásképesség tekintetében” – jelentette Li. Ezek a betegek kevesebbszer is estek el. A tajcsiban finom testmozgás és nyújtó elemek szerepelnek. A különféle pozíciókat lassú, kecses mozdulatok útján veszik fel. Egyik mozdulat a másikba folyik át. A tajcsi előnyeit már más kutatások is felfedték, Li csapata azonban kiderítette, hogy ezek három hónappal a kúra befejezése után is megmaradtak.

Az Amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány orvos-igazgatója, Dr. Michael Okun szerint a kutatás felfedte a tajcsi járásra és egyensúlyozásra gyakorolt jótékony hatásait. „A tajcsi olyan mozdulatokból áll, melyeknek lényege az összpontosítás, a környezettudatosság fejlesztése, nagy lépések és egyensúlyozás. Ezért lenne alkalmasabb az egyensúly fejlesztésére a másik két edzésformánál. Fontos azonban, hogy mindenki tudja, az erőnlét és a nyújtás is elengedhetetlen a Parkinson-kórosok számára, de a kezelést minden beteg esetében egyénileg kell kialakítani” – mondta.

Li felhívta a figyelmet arra, hogy azok a betegek, akik ki szeretnék próbálni a tajcsit, először kérjenek beutalót orvosuktól olyan terapeutához, aki ismeri ezt a mozgásformát, így a megfelelő instrukciókkal tudja ellátni őket. Jobb eljárni az óráikra, mint DVD-t vásárolni, mert a szakember az állapotuknak megfelelően tudja alakítani a programot.