Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A tai chi enyhíti a térdízületi gyulladást

A tai chi hatékony alternatíva lehet a fizikoterápia helyett térdízületi gyulladás kezelésében, ráadásul a közérzetet is javítja. Az ősi kínai mozgásforma különösen a túlsúlyos időseknek tehet jót, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis. A tai chi emellett képes elősegíteni az alvást, enyhíteni a stresszt és a depressziót.

Tajcsi segíthet a krónikus tüdőbetegeken

Ausztrál kutatók nemrégiben arra a felfedezésre jutottak, hogy a tajcsi ideális mozgásforma a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, avagy COPD-ben szenvedők számára. Amint arról Regina Wai Man Leung, a Sydney Egyetem munkatársa beszámolt, a tajcsi edzések nyomán javul a betegek egyensúlyérzéke, emellett az alsó végtagok izmai is erősödnek, ezáltal pedig jelentősen csökkenhet az elesések száma.

Segíthet a Parkinsonos betegeken a tajcsi

A Parkinson-kóros betegek egyensúlyozó képessége és járása javult, miután heti kétszer gyakorolták a tajcsi ősi mozdulatait – derült ki egy új tanulmány. „A tajcsit egy ideje már javasolták ezeknek a betegeknek, de tudományosan vagy klinikailag még nem igazolták a jótékony hatását” – jegyezte meg a kutatás vezetője, Fuzhong Li, az oregoni Eugene Kutatóintézet tudományos munkatársa.

A tai chi javít az időskori depresszión

A számadatok nyomasztóak. A 65 év feletti amerikaiak közül több mint 2 millióan szenvednek depresszióban. A nyugdíjas otthonokban élőknek a fele is a betegek közé tartozik. A 85 év feletti fehér férfiak öngyilkossági rátája hatszorosa a nemzeti arányszámnak. A társadalom pedig egyre öregszik. A következő 35 évben a 65 év felettiek száma megduplázódik, a 85 felettieké pedig megháromszorozódik. Felmerül a kérdés tehát: miként lehet rajtuk segíteni?

Tai Chi – segít a stressznél és depressziónál

A sport és meditáció segíthet nekünk a különböző fizikai és mentális betegségekben. Egy tanulmány megvizsgálta Tai Chi hatásainak elemeit, és megállapította, hogy a hagyományos kínai technika pozitív hatással van a hangulati és más zavarban szenvedő betegeknél. Dr. Rose Shaw, müncheni pszichoterapeuta, a „Pszichológiai hírek” című blogjában bemutatja azokat a módszertani nehézségeket, melyek az ilyen hatások vizsgálatakor felmerülnek.