A tai chi javít az időskori depresszión

A számadatok nyomasztóak. A 65 év feletti amerikaiak közül több mint 2 millióan szenvednek depresszióban. A nyugdíjas otthonokban élőknek a fele is a betegek közé tartozik. A 85 év feletti fehér férfiak öngyilkossági rátája hatszorosa a nemzeti arányszámnak. A társadalom pedig egyre öregszik. A következő 35 évben a 65 év felettiek száma megduplázódik, a 85 felettieké pedig megháromszorozódik. Felmerül a kérdés tehát: miként lehet rajtuk segíteni?

A tai chi javít az időskori depressziónAz UCLA kutatói a 2 000 éves kínai harcművészet, a tai chi könnyed, nyugatiasított változatához fordultak. Amikor a depressziós idősek hagyományos kezelését kombinálták heti egy tai chi órával, jelentősen jobb eredményeket figyeltek meg. Javult az életminőség, a memória, a kognitív képességek és az általános erőnlét. Eredményeiket az American Journal of Geriatric Psychiatry adta közre.

„Ez az első tanulmány, mely bemutatja a tai chi előnyeit az időskori depresszió kezelésében, az eredmények pedig bíztatóak.” – mondta el Dr. Helen Lavretsky, az UCLA pszichiáter professzora. „Tudjuk, hogy az orvoshoz forduló idősek kétharmadánál nem segítenek a gyógyszerek.” 112 major depresszióban szenvedő 60 év feletti beteget kezeltek négy héten át antidepresszánssal. Az a 73 személy, akik állapota csak részben javult, tovább szedték a gyógyszert, és 10 héten át vagy tai chi órákat vettek, vagy egészségügyi oktatáson vettek részt. A tanulmány kezdetekor és négy hónap elteltével is felmérték a depresszió, a szorongás, a rugalmasság mértékét, az életminőséget, a kognitív képességeket és az immunrendszer állapotát.

Bár mindkét csoport tagjainál enyhültek a tünetek, sokkal inkább javult azoknak az állapota, akik a gyógyszer mellett tai chi órákra is jártak, mondta el Lavretsky, aki az UCLA Időskori Depresszió, Stressz és Welnwss Kutatási Programját vezeti. „A depresszió súlyos következményekkel járhat, például magasabb halálozási arányhoz, rokkantsághoz és megnövekedett egészségügyi költségekhez vezethet. Ez a tanulmány megmutatta, hogy egy elmére és testre egyaránt ható mozgásforma, mint a tai chi javíthatja a kezelés kimenetelét az idősek esetén, akik esetleg más egészségügyi problémával is küzdenek. A tai chi segíthet ezeknek a betegségeknek a kezelésében anélkül, hogy újabb gyógyszereket kellene tömni a betegekbe.”

(Forrás: Medipress)