Tajcsi segíthet a krónikus tüdőbetegeken

Ausztrál kutatók nemrégiben arra a felfedezésre jutottak, hogy a tajcsi ideális mozgásforma a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, avagy COPD-ben szenvedők számára. Amint arról Regina Wai Man Leung, a Sydney Egyetem munkatársa beszámolt, a tajcsi edzések nyomán javul a betegek egyensúlyérzéke, emellett az alsó végtagok izmai is erősödnek, ezáltal pedig jelentősen csökkenhet az elesések száma.

Tajcsi segíthet a krónikus tüdőbetegekenLeung és munkatársai 12 héten át követtek nyomon 38 COPD-beteget, akik egy része ez idő alatt részt vett egy tajcsi tanfolyamon. Amint arról a European Respiratory Journal című lap beszámolt, a vizsgálat végeztével azok, akik elsajátították a tajcsi alapjait, jelentős javulást mutattak mozgásuk terén, csökkent imbolygásaik száma, fizikailag megerősödtek, életminőségük összességében nagyot lendült a javulás irányába, ezáltal szorongásuk mértéke lecsökkent, önértékelésük pedig nőtt.

Leung kifejtette, hogy a mozgás az egyik leghatékonyabb mód a COPD kezelésére, ezért valamennyi betegnek fel kellene hívni a figyelmét ennek fontosságára. A tajcsi azért nagyon ideális mozgásforma, mert könnyen elsajátítható, nem túl megerőltető, egyénre szabható, emellett rendkívül kedvező hatással van a tüdőre.