Tai Chi – segít a stressznél és depressziónál

A sport és meditáció segíthet nekünk a különböző fizikai és mentális betegségekben. Egy tanulmány megvizsgálta Tai Chi hatásainak elemeit, és megállapította, hogy a hagyományos kínai technika pozitív hatással van a hangulati és más zavarban szenvedő betegeknél. Dr. Rose Shaw, müncheni pszichoterapeuta, a „Pszichológiai hírek” című blogjában bemutatja azokat a módszertani nehézségeket, melyek az ilyen hatások vizsgálatakor felmerülnek.

Tai ChiA Tai Chi pozitív hatásai

A Tai Chi a távolkeleti harcművészetből levezetett mozgásmeditáció. Tanulmányok utalnak rá, hogy a Tai Chi egészséges embereknél és krónikus betegeknél leépíti a stresszt, félelmet és depressziót, és növeli a jó hangulatot. E tanulmányok alapján, melyek a „BMC kiegészítő és alternatív gyógyászat” c. újságban jelentek meg, arra a következtetésre juthatunk, hogy a Thai Chi valóban pozitív hatással van a pszichére. Azonban más, jobban kivitelezett, véletlenszerű vizsgálatokra is szükség van.

Tai Chi: A test és a lélek gyakorlata

Dr. Chenchen Wang, az USA „Tufts University School of Medicine” egyetemének docense és munkatársai 40 tanulmány eredményeit értékelték arról, hogy milyen hatással van a Tai Chi a mentális egészségre. Köztük volt tizenhét ellenőrzött vizsgálat, amelyekben a résztvevőket véletlenszerűen osztották be kezelési és a kontrollcsoportba. Wang kifejtette: „A Tai Chit, test és lélek hagyományos kínai gyakorlatát, a Távol-Keleten évszázadok óta az egészség és fizikai jóllét erősítésére használják, és az utóbbi időben nyugaton is egyre kedveltebbéé válik. Úgy gondoljuk, hogy javítja a hangulatot és elősegíti az érzelmi jóllétet, de eddig nincs rá meggyőző bizonyítékunk.”

A Tai Chi és a mentális betegségek

Wang és munkatársai mindaonáltal bizonyították, hogy van összefüggés a Tai Chi gyakorlása és a stressz, a szorongás, a depresszió, hangulati zavarok csökkentése, valamint a fokozottabb önbecsülés között. Az eddig elvégzett tanulmányok minősége azonban általában nem volt magas. Különösen nem volt elég alapos, jól kontrollált, és véletlenszerű a vizsgálatok és az általánosan elfogadott módszerek tekintetében. Wang hangsúlyozza, hogy a Tai Chi fiziológiai és pszichológia hatásának pontosabb ismerete új módszertani megközelítéshez vezethet az egészség elősegítésében és a krónikus betegségek kezelésében. Ez megkönnyítené a klinikai döntéseket, és segítene a sikeres test- és lélekgyógyászat mechanizmusának jobb felderítésében.

(Forrás: Tai Chi hilft bei Stress und Depression, németből fordította: Koncz László)