Helyes étkezéssel a gyulladások ellen

A krónikus gyulladások főszerepet töltenek be napjaink legnagyobb kihívást jelentő betegségeinek kialakulásában. Néhány példa ezekre: szívbetegségek, asztma, cukorbaj, rák, reumás ízületi gyulladás, sőt ide vehetjük az Alzheimer-kórt is. Az orvostudomány a különböző gyulladáscsökkentőket ajánlja – bár a használatuk inkább csak tüneti kezelést jelent.

A demencia korai figyelmeztető jelei

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. Németországban a 65 évesnél idősebbek több mint hét százaléka, és szinte minden harmadik 90 évnél idősebb érintett. Ezért is fontos, hogy korán felismerjük a betegség első jeleit. Nézzük meg, hogy milyen tünetek szólnak a demencia megléte mellett, de azt is, hogy melyek az ellen.

A datolyaszilva hihetetlen előnyei

A datolyaszilva (hurma) ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többet között az istenek gyümölcsének is nevezik. A datolyaszilva legismertebb fajtája Kínából indult el hódító útjára.

A bőbeszédűség Alzheimer-kórra is utalhat

Ha valaki a megszokottnál bőbeszédűbb, akkor elképzelhető, hogy az már a demencia korai jele. A szakemberek főként olyan pácienseket vizsgáltak, akik enyhe kognitív gyengüléssel küzdöttek, ami szakértői berkekben az Alzheimer-kór előszobájának számít. Fontos azonban, hogy a demencia korai tüneteit meg tudják különböztetni az öregedés természetes jeleitől.

Étel az agynak – az Alzheimer-kapcsolat

Amit megeszünk, az kulcsszerepet játszik számos krónikus betegségben. Az agykutatásban pedig újabban kapcsolatot látnak a zsírban, cukorban gazdag étrend, illetve a szervezet gyulladásos állapota, az inzulin működési hibája és az Alzheimer-kór között. A telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése segíthet a gyulladás mérséklésében.

Alzheimer-kór – ha halványul az emlékezet

Először csak a bejárati ajtó kulcsa tűnik el, és később szokatlan helyen bukkan fel. Aztán a szupermarketben állunk, és rácsodálkozunk a sok színes dologra, majd a saját lakásunk válik hirtelen ismeretlen területté… és a végén nem ismerjük fel azt, akivel az életünket töltöttük. Az Alzheimer-kór egyre gyakrabban lép szorítóba, és a végén mindig nyer.

Fogmosással a demencia ellen

Az időskori mentális egészség egyik alappillére a rendszeres fogmosás – állítják a kutatók. Ha az ínybetegségeket sikerül idős korban kordában tartani, kisebb az esélye a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kialakulásának. Az ínybetegségeket okozó baktériumok olyan kemikáliákat szabadítanak fel, amelyek agykárosodást okozó gyulladást idézhetnek elő.

Alzheimer ellen természetes olajok

Az Alzheimer-betegségben érintettek száma folyamatosan nő, így egyre többen élnek olyan állapotban, amely megfosztja őket az emlékezetüktől és szorongást, zavarodottságot okoz. Jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely kezelné, megállítaná vagy visszafordítaná az Alzheimer-kór tüneteit. Hacsak nem válnak be a természetes kókusz- és pálmaolajok…

A gránátalma hatékony az Alzheimer-kór ellen?

Egy brit egyetem szerint a gránátalmában található punicalagin segít az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a különféle reumatikus fájdalmak gyógyításában. Az Alzheimer-kór során az agysejtek folyamatosan pusztulnak, így a beteg állapota gyakorlatilag napról napra romlik, viszont a punicalagin segít megakadályozni az agysejtek gyulladásának tovább terjedjését.

Vérteszt segítségével előre jelezhető az Alzheimer-kór

Egy egyszerű vérvizsgálat segítségével hamarosan nagy valószínűséggel megjósolható lesz, hogy a sokaknál megjelenő időskori feledékenység mekkora eséllyel fordul át súlyos kognitív betegségbe, például Alzheimer-kórba. A vérteszt a vér réztartalmát ellenőrzi: minél magasabb ugyanis a vér réztartalma, annál nagyobb az Alzheimer-kór kialakulási esélye.