Helyes étkezéssel a gyulladások ellen

A krónikus gyulladások főszerepet töltenek be napjaink legnagyobb kihívást jelentő betegségeinek kialakulásában. Néhány példa ezekre: szívbetegségek, asztma, cukorbaj, rák, reumás ízületi gyulladás, sőt ide vehetjük az Alzheimer-kórt is. Az orvostudomány a különböző gyulladáscsökkentőket ajánlja – bár a használatuk inkább csak tüneti kezelést jelent.

Szerencsére mára már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a helyesen megválasztott étrend kulcsfontosságú a krónikus gyulladások kialakulása és tartós fennmaradása szempontjából. Mint a Harvard Medical School amerikai orvosi egyetem gyulladásokkal foglalkozó különkiadványa (Understanding Inflammation) rámutat, az emésztőrendszerünkben található baktériumok olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek vagy erősítik, vagy elnyomják a gyulladásokat. Amiből az is következik, hogy egyes ételek fogyasztása táplálja a krónikus gyulladásokat, másoké viszont olyan baktériumok jelenlétének kedvez, amelyek képesek fékezni ezt a folyamatot.

Zöldség, gyümölcs, amennyi jólesik!

Lássuk a konkrét ajánlásokat! Mi mindent érdemes ennünk, innunk ahhoz, hogy mérséklődjenek a szervezetünkben a gyulladásos folyamatok, illetve javuljanak a krónikus betegségek tünetei? (Az alábbi javaslatokat persze csak akkor érdemes követnünk, ha nem vagyunk allergiásak az adott ételre vagy italra.)

Gyümölcs- és zöldségfélék: a legtöbb gyümölcs és színes zöldség bővelkedik védő hatású antioxidánsokban és polifenolokban.

Csonthéjasok és magvak: ugyancsak visszafogják a gyulladásos folyamatokat, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.

Egészséges italok: a kávéban található polifenolok, a kakaóban lévő flavonolok ugyancsak gyulladáscsökkentő hatásúak. A zöld tea polifenolokban és antioxidánsokban egyaránt gazdag.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)