A szívnek is jót tesz: alvás, stresszkezelés

A szívbetegek ismerik a szívbarát életmód alapelveit: táplálkozzon bölcsen, mozogjon rendszeresen, tartsa szinten a testsúlyát, a vérnyomását és a vércukorszintjét, és ha dohányzik, hagyja abba. Kevesebben tudják, hogy az elegendő, jó minőségű alvás és a stresszkezelés szintén valódi előnyökkel jár a szív számára, írja a Harvard Orvosi Egyetem hírlevele.

Helyes étkezéssel a gyulladások ellen

A krónikus gyulladások főszerepet töltenek be napjaink legnagyobb kihívást jelentő betegségeinek kialakulásában. Néhány példa ezekre: szívbetegségek, asztma, cukorbaj, rák, reumás ízületi gyulladás, sőt ide vehetjük az Alzheimer-kórt is. Az orvostudomány a különböző gyulladáscsökkentőket ajánlja – bár a használatuk inkább csak tüneti kezelést jelent.

A vörösbor nem emeli a vércukorszintet

A cukorbetegségben szenvedő felnőttek legalább kétszer akkor valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint azok, akiknek nincs diabétesze. Néhány tény azt mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, más források viszont óva intik a cukorbetegeket az ivástól. Kinek hihetünk, mit tegyünk hát?

Szívünk védelme, a mozgás

Biztosan ismerős a mondás: a mozgás = élet. Ennek igazát nemrégiben alátámasztotta az a tanulmány, amely a szív egészségével kapcsolatos, jelenleg is folyó kutatás adatain alapult. Az eredményekből kiderült, hogy akik legalább napi 10 órát ültek, magyarán legalább ennyi ideig nem mozogtak, a vér troponin szintje emelkedett, tehát az átlagnál magasabb volt.

Mesterséges édesítők és a súlygyarapodás, magas vérnyomás, szívbetegségek

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen tisztázva – figyelmeztet egy tanulmány, amely szerint a mesterséges édesítőszerek, pl az aszpartám, szukralóz stb. rossz hatással lehetnek az anyagcserére, a bélbaktériumokra és az étvágyra – amint azt a növekvő számú adatok mutatják.

Miért jó a dió?

Ha azt gondoljuk, hogy a dió csak szimpla sütemény alapanyag, akkor nagyon tévedünk! Fontos és előnyös minél több diót fogyasztani, mert telis-tele van jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas például az omega-3 zsírsavtartalma, és B-, valamint E-vitaminban gazdag, így segít bőrünk, látásunk és szívünk egészségének megőrzésében is.

Galagonya – a szív csodás növénye

A galagonya levelei és virágai elősegítik a szív és a koszorúerek vérkeringését, és fokozzák a szív teljesítményét, összetevői védik a szívet a stressz következményeitől is. Ma a galagonyát tartják a legjobb szernek a szív teljesítményének csökkenése ellen. A hiedelmek szerint – mint más tüskés növények is – mágikus hatású, megvéd a gonosz varázslatoktól.

A hús és a tojás okozná a betegségeket?

Egyes tudósok óva intenek a tojás és a hús evésétől, mert ezek egy közös vegyületre bomlanak le a bélben, a trimetilamin nitrogén-oxidra (TMAO), amit kapcsolatba hoztak a szívbetegséggel. A TMAO a halakban fordul elő nagy mennyiségben, embereknél a firmikutnak nevű bélbaktériumok termelik a tojásban levő kolin, illetve a húsban levő karnitin átalakításával.

A mozgás legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek

A legfrissebb kutatási eredmények szerint – amely több mint 300 kísérlet adatainak összegzésével készült – a fizikai aktivitás – azaz bármilyen testmozgás – a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban segíti az agyvérzésen átesett páciensek felépülését – és legalább olyan hatékony a cukorbetegség és a már kialakult szívbetegségek rosszabbodásának megelőzésében.