Mesterséges édesítők és a súlygyarapodás, magas vérnyomás, szívbetegségek

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen tisztázva – figyelmeztet egy tanulmány, amely szerint a mesterséges édesítőszerek, pl az aszpartám, szukralóz stb. rossz hatással lehetnek az anyagcserére, a bélbaktériumokra és az étvágyra – amint azt a növekvő számú adatok mutatják.

A Manitoba Egyetem Egészségügyi Innovációs Központjában a kutatók – hogy megértsék, mit jelent mesterséges édesítőszert fogyasztani, vagyis hosszú távon milyen negatív hatással van ez a testsúlyra és a szívbetegségekre – 37 tanulmányt analizáltak, amelyek több mint négyszázezer embert követtek 10 éven át.

Nehéz eligazodni

A Canadian Medical Association Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérletek nem mutatták következetesen a mesterséges édesítőszerek fogyasztó hatását, sőt, a hosszabb távú megfigyelés inkább azt mutatta, hogy a mesterséges édesítőszerek relatíve nagyobb kockázatot jelentenek a súlygyarapodásra és az elhízásra, továbbá a magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegség és egyéb egészségproblémák megjelenésére.

Annak ellenére, hogy emberek milliói naponta rutinszerűen fogyasztják a mesterséges édesítőszereket, relatíve kevés beteg vett részt ezeknek a termékeknek a klinikai vizsgálataiban – állapította meg a szerző, dr. Ryan Zarychanski.

Azt találták, hogy a klinikai vizsgálatok eredményei nem kifejezetten támogatták a mesterséges édesítőszerek szándékolt előnyeit a súlykontrollban.

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen tisztázva – magyarázza a vezető szerző, dr. Meghan Azad tanársegéd, akinek a vezetésével a Manitobai Gyermekkórház Kutatóintézete egy új kutatást kezdett, hogy kivizsgálja, hogyan hatnak az édesítőszerek a várandós nők születendő gyermekeinek testsúlyára, metabolizmusára és bélbaktériumaira.

Tekintettel a mesterséges édesítőszerek rendkívüli elterjedtségére, egyre növekvő felhasználására és az elhízás, valamint az elhízáshoz kapcsolódó betegségek járványszerű terjedésére, több kutatásra van szükség, hogy megállapítható legyen a hosszú távú kockázat, illetve a mesterséges édesítőszerekkel járó előnyök – zárta az okfejtését Azad.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés