Mesterséges édesítők és a súlygyarapodás, magas vérnyomás, szívbetegségek

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen tisztázva – figyelmeztet egy tanulmány, amely szerint a mesterséges édesítőszerek, pl az aszpartám, szukralóz stb. rossz hatással lehetnek az anyagcserére, a bélbaktériumokra és az étvágyra – amint azt a növekvő számú adatok mutatják.

A Manitoba Egyetem Egészségügyi Innovációs Központjában a kutatók – hogy megértsék, mit jelent mesterséges édesítőszert fogyasztani, vagyis hosszú távon milyen negatív hatással van ez a testsúlyra és a szívbetegségekre – 37 tanulmányt analizáltak, amelyek több mint négyszázezer embert követtek 10 éven át.

Nehéz eligazodni

A Canadian Medical Association Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérletek nem mutatták következetesen a mesterséges édesítőszerek fogyasztó hatását, sőt, a hosszabb távú megfigyelés inkább azt mutatta, hogy a mesterséges édesítőszerek relatíve nagyobb kockázatot jelentenek a súlygyarapodásra és az elhízásra, továbbá a magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegség és egyéb egészségproblémák megjelenésére.

Annak ellenére, hogy emberek milliói naponta rutinszerűen fogyasztják a mesterséges édesítőszereket, relatíve kevés beteg vett részt ezeknek a termékeknek a klinikai vizsgálataiban – állapította meg a szerző, dr. Ryan Zarychanski.

Azt találták, hogy a klinikai vizsgálatok eredményei nem kifejezetten támogatták a mesterséges édesítőszerek szándékolt előnyeit a súlykontrollban.

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen tisztázva – magyarázza a vezető szerző, dr. Meghan Azad tanársegéd, akinek a vezetésével a Manitobai Gyermekkórház Kutatóintézete egy új kutatást kezdett, hogy kivizsgálja, hogyan hatnak az édesítőszerek a várandós nők születendő gyermekeinek testsúlyára, metabolizmusára és bélbaktériumaira.

Tekintettel a mesterséges édesítőszerek rendkívüli elterjedtségére, egyre növekvő felhasználására és az elhízás, valamint az elhízáshoz kapcsolódó betegségek járványszerű terjedésére, több kutatásra van szükség, hogy megállapítható legyen a hosszú távú kockázat, illetve a mesterséges édesítőszerekkel járó előnyök – zárta az okfejtését Azad.