A vörösbor nem emeli a vércukorszintet

A cukorbetegségben szenvedő felnőttek legalább kétszer akkor valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint azok, akiknek nincs diabétesze. Néhány tény azt mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, más források viszont óva intik a cukorbetegeket az ivástól. Kinek hihetünk, mit tegyünk hát?

Néhány szó a cukorbetegségről

Az Egyesült Államokban több mint 29 millió cukorbeteg él, azaz körülbelül minden 10. embert érinti a probléma. A betegség legtöbb esetben 2. típusú cukorbetegség, amikor a szervezet nem termel elég inzulint, nem megfelelően használja fel az inzulint, vagy mindkettő egyszerre. Ez magas cukorszintet okozhat a vérben. A 2. típusú cukorbetegséggel élő embereknek inzulin és megfelelő életvitel – étrend és testmozgás – kombinálásával szabályozniuk kell a vércukrukat. A megfelelő étrend a diabétesz kezelésének kulcsa.

A vércukorszint növekedését a számos élelmiszerben megtalálható szénhidrátok okozzák. A szénhidrát-bevitel szabályozásával kezelhető a vércukorszint is. Az általános hiedelemmel ellentétben viszont az alkohol nem megemeli a vércukorszintet, hanem csökkenti.

Étkezéshez, csak egy pohár

Hogyan befolyásolja a vörösbor a vércukorszintet?

Az American Diabetes Association szerint a vörösbor – vagy bármilyen alkoholos ital – fogyasztása akár 24 órán át csökkentheti a vércukorszintet. Ezért azt javasolják, hogy ellenőrizzük a vércukorszintet ivás előtt, ivás közben, és figyeljük ivás után 24 órán át.

A részegség és az alacsony vércukorszint sok azonos tünettel jár, ezért előfordul, hogy mások azt hiszik, alkoholos hatás alatt állunk, valójában pedig a vércukorszintünk zuhant le veszélyes mértékben.

Van egy másik ok is, amiért ivás közben érdemes figyelni a vércukorszintre. Egyes alkoholos italok, például gyümölcslevet vagy nagy cukortartalmú hozzávalót tartalmazó koktélok növelhetik a vércukorszintet.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a mérsékelt vörösborfogyasztás (a tanulmányban ezen napi egy pohár bort értenek) csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a jól karbantartott 2. típusú diabétesszel élő embereknél.

A vizsgálatban több mint 200 résztvevőt figyeltek két éven át. Az egyik csoport minden este egy pohár vörösbort ivott a vacsorához, a másik csoport fehérbort, a harmadik ásványvizet. Minden résztvevő egészséges mediterrán stílusú étrendet követett, bármilyen kalória-korlátozás nélkül.

Két év után a vörösbort fogyasztó csoport nagy sűrűségű lipoprotein (HDL, vagy jó koleszterin) szintje a korábbinál magasabb lett, összességében viszont alacsonyabb lett a koleszterinszintjük. A glikémiás kontrollra is pozitívan hatott az említett életmód. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztása, egészséges étrenddel párosítva, „enyhén csökkentheti” a szívbetegségek kockázatát.

Régebbi tanulmányok is összefüggést mutattak ki a mérsékelt vörösborfogyasztás és a 2. típusú diabétesz egészségre gyakorolt előnyei között. A tanulmány arra is rámutat, hogy nem maga az alkohol, sokkal inkább a vörösbor összetevői, például a polifenol az, ami jót tesz.

A vörösbor tele van antioxidánssal és polifenollal, és mérsékelt mennyiségben fogyasztva számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. A cukorbetegséggel élő embereknek azonban, akik szeretnék kihasználni ezeket az előnyöket, észben kell tartani, hogy a „mérsékelt” a kulcsszó, és az alkoholfogyasztást az étkezés idejére kell ütemezni, főleg azoknak, akik gyógyszert szednek a betegségükre.

(Angolból fordította: H. Orsi)