Ételek, amelyek alig hatnak a vércukorra

Ha Önnél cukorbetegséget diagnosztizáltak, az orvos egyik első javaslata biztosan az étrend átalakítása lesz, és hitrelen még a látszólag egészséges ételek is tiltólistára kerülnek. Talán ömmel hallja, hogy néhány étel, amelyről korábban azt feltételezte, hogy nem eheti, valójában jóval kisebb hatással van a vércukorszintre, mint azt gondolnánk.

A vörösbor nem emeli a vércukorszintet

A cukorbetegségben szenvedő felnőttek legalább kétszer akkor valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint azok, akiknek nincs diabétesze. Néhány tény azt mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, más források viszont óva intik a cukorbetegeket az ivástól. Kinek hihetünk, mit tegyünk hát?

Miért jó a GLYX-diéta?

Aki úgy dönt, hogy táplálkozását a GLYX-diétához igazítja, tartósan veszi kézbe testsúlyának ellenőrzését. A glikémiás index (GLYX, GI) az az érték, amely az élelmiszerek vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását mutatja. A csípőn lerakódott kilók ellen nemcsak esztétikai okokból kell felvenni a harcot, hanem mindenekelőtt saját egészségünk érdekében.

Különösen jó ételek cukorbetegeknek

Nem minden egészséges étel készül egyformán. A zöld növények jót tesznek, de lehet, hogy a jégsalátában nincs annyi tápanyag, mint a kelkáposztában, spenótban vagy mángoldban. A tápérték mellett az étel GI értéke (glikémiás index) az, ami segíthet a választásban. Általánosságban a cukorbetegeknek az alacsonyabb GI értékű ételek a kedvezőbbek.