Ételek, amelyek alig hatnak a vércukorra

Ha Önnél cukorbetegséget diagnosztizáltak, az orvos egyik első javaslata biztosan az étrend átalakítása lesz, és hitrelen még a látszólag egészséges ételek is tiltólistára kerülnek. Talán ömmel hallja, hogy néhány étel, amelyről korábban azt feltételezte, hogy nem eheti, valójában jóval kisebb hatással van a vércukorszintre, mint azt gondolnánk.

Sárgarépa

Ha úgy gondolja, hogy a sárgarépa magas cukortartalmú, veszélyes étel, ezzel nincs egyedül. Ez az általánosan elterjedt vélemény azonban „egyszerűen nem igaz”, állítja Rene Ficek, a Seattle Sutton’s Healthy Eating dietetikusa. „A sárgarépát keményítőmentes zöldségnek tartjuk, ugyanúgy, ahogy a brokkolit és a salátát is. Ezeket az ételeket a cukorbetegek is bátran ehetik minden étkezéshez, anélkül, hogy aggódniuk kellene a vércukorszint megugrása miatt.” Ha nagyon óvatos akar lenni, egyen inkább nyers sárgarépát a főtt helyett. A főtt zöldségek szénhidrát tartalma biológiailag jobban hasznosítható, ezért nyers állapotban kisebb hatással vannak a vércukorra, tette hozzá Ficek.

Kevés kalória, kevés cukor

Édesburgonya

Ha úgy gondolja, hogy a cukorbeteg számára bűnös cselekedet a krumpli élvezete, van egy jó hírünk. Az édesburgonyának alacsony glikémiás indexe miatt szerepe lehet a vércukorszint stabilizálásában vagy csökkentésében – mondja Lauren Harris-Pincus dietetikus. A kisebb hatás érdekében fogyassza az édesburgonyát héjában vagy nyersen. Egy csipet fahéj még inkább segíti a vércukor szabályozását.

Túró

Sokan úgy vélik, hogy minden tejtermék azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmaz és azonos módon hat a vércukorra; a túró azonban jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a joghurt vagy a tej. A kis zsírtartalmú túró sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért étkezések remek kiegészítője – mondta Jill Weisenberger dietetikus, a „21 dolog, amit a cukorbetegségről és a szívedről tudnod kell” című könyv szerzője. Böngéssze át a címkéket, és válasszon olyan túrót, amelyben nincsenek szénhidrát tartalmú összetevők.

Joghurt

A joghurtot rejtett cukorforrásként bélyegezték meg. Ami igaz is egyes ízesített változatokra, de a natúr joghurt okos választás lehet azok számára, akik figyelik a vércukorszintjüket. A joghurt természetes állapotában jó minőségű szénhidrátokat és fehérjéket is tartalmaz, így kiváló étel a vércukorszint egészségtelen megemelkedésének lassítására vagy megelőzésére – mondja Ficek. A kutatások valójában azt mutatják, hogy a kalciumban gazdag ételek még segíthetnek is a 2. típusú cukorbetegség kifejlődési kockázatának csökkentésében. Amikor joghurtot vásárol, figyeljen a hozzáadott cukorra. A legjobb választás az alacsony zsírtartalmú, sima natúr görög joghurt. Ha ízesíteni szeretné, adjon hozzá friss gyümölcsöt.

Eper

Az eperről gyakran gondolják, hogy több cukor van benne, mint más gyümölcsökben. Valójában azonban az eperben kevesebb cukor van, mint pl. ugyanannyi almában vagy narancsban. Az eper tökéletes alacsony kalóriájú gyümölcs, fogyasztása segítheti a szervezetet az inzulin jobb felhasználásában, az étkezés utáni vércukorszint szabályozásában.

(Angolból fordította: H.Orsi)