Szívünk védelme, a mozgás

Biztosan ismerős a mondás: a mozgás = élet. Ennek igazát nemrégiben alátámasztotta az a tanulmány, amely a szív egészségével kapcsolatos, jelenleg is folyó kutatás adatain alapult. Az eredményekből kiderült, hogy akik legalább napi 10 órát ültek, magyarán legalább ennyi ideig nem mozogtak, a vér troponin szintje emelkedett, tehát az átlagnál magasabb volt.

Tudjuk, hogy a plazma troponin T szintje a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, gyulladás, koszorúsér-betegség) emelkedik. A szívinfarktusnak igen korai, 3-4 órán belüli jelzője lehet, amikor egyéb vizsgálatok még nem feltétlenül adnak pozitív eredményt.

A kutatásban vizsgált több mint 1700 ember eredményei persze nem azt jelentik, hogy aki sokat üldögél, az mindenképpen szívbeteg lesz. De a kardiológusok szerint a mért magasabb troponin szint azt jelzi, hogy a szívbetegség kockázata is nagyobb ezeknél az embereknél. A vizsgálatról részletesen beszámoló New York Times cikk itt olvasható.

Az idősebbek bizonyára emlékeznek még az egykori TV torna zenéjére és szövegére. Hogy is volt? „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karosszékből álljanak most fel! Ez a kis torna néhány percen át, ne tessék félni, senkinek sem árt!” És a TV torna végén: „Ez a kis torna, ugye, jólesett? Mindenki frissebb, fiatalabb lett. Mozgásra öt perc nem is nagy idő, és minden este ismételhető.”

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szívügyünk, a pericarditis