A bőbeszédűség Alzheimer-kórra is utalhat

Ha valaki a megszokottnál bőbeszédűbb, akkor elképzelhető, hogy az már a demencia korai jele. A szakemberek főként olyan pácienseket vizsgáltak, akik enyhe kognitív gyengüléssel küzdöttek, ami szakértői berkekben az Alzheimer-kór előszobájának számít. Fontos azonban, hogy a demencia korai tüneteit meg tudják különböztetni az öregedés természetes jeleitől.

Az American Association for the Advancement of Science konferenciáján elhangzott, hogy noha még mindig nincs gyógyszer Alzheimer-kór ellen, hasznos, hogy időben felismerjük a korai jeleket, így segíthessük a beteget és késleltethessük tünetek romlását.

Ismételgetett kötőszavak

Óriási kihívás, hogy a demencia legkorábbi tüneteit meg tudjuk különböztetni az öregedés természetes jeleitől – mondta a kutatást vezető dr. Janet Cohen Sherman, a Massachusetts General Hospital munkatársa.

A szakember és csapata Ronald Reagan, Iris Murdoch és Agatha Christie beszédét vizsgálta különféle hangfelvételek segítségével. Mindhárom hírességről köztudomású, hogy idősebb korukban az Alzheimer tüneteit mutatták.

Ronald Reagant a visszavonulása után hat évvel diagnosztizálták a betegséggel. Jól látszik, hogy egy ponton csökkent az egyedi szavak használata beszédeiben, és egyre többször ismételte el ugyanazokat az állításokat. Ezután még több kötőszót és tartalom nélküli töltelékszavakat kezdett használni, végül pedig folyamatosan ezeket ismételgette: végül is, tulajdonképpen, voltaképpen, nos, ami azt illeti, bizonyára, feltehetően… Korábban ezek a szavak nem tartoztak a szótárához ilyen mértékben – mondja a szakember.

A hírességek mellett 22 egészséges és 22 enyhe kognitív hanyatlással küzdő ember beszédmódját is megvizsgálták, ami megerősítette gyanújukat: a bőbeszédűség az Alzheimer-kór egy korai jele lehet.