Vérteszt segítségével előre jelezhető az Alzheimer-kór

Egy egyszerű vérvizsgálat segítségével hamarosan nagy valószínűséggel megjósolható lesz, hogy a sokaknál megjelenő időskori feledékenység mekkora eséllyel fordul át súlyos kognitív betegségbe, például Alzheimer-kórba. A vérteszt a vér réztartalmát ellenőrzi: minél magasabb ugyanis a vér réztartalma, annál nagyobb az Alzheimer-kór kialakulási esélye.

Vérteszt segítségével előre jelezhető az Alzheimer-kórA vértesztet kifejlesztő olasz orvosok szerint elképzelhető, hogy emiatt a magas réztartalmú élelmiszerek kiiktatásával csökkenteni lehetne az Alzheimer-kórra való hajlamot is. A mostani kutatás során 141 enyhe kognitív zavarban (MCI) szenvedő páciens vérének réztartalmát vizsgálták meg a tudósok. Az MCI elsődleges tünetei a szórakozottság és a feledékenység, amit legtöbben az időskor természetes velejárójaként kezelnek.

A tudósok főleg a vér ‘szabad réz’-tartalmára voltak kíváncsiak. A szabad réz a nevéhez híven szabadon kering a véráramban, és nem kötődik semmilyen, az élelmiszerekben vagy más anyagokban található fehérjéhez. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy összefüggés lehet a sejtkárosodás és a vérben található szabad réz mennyisége között.

A mostani, az Annals of Neurology című orvosi szaklap online felületén publikált kutatás adatai szerint 50 százalékkal nagyobb esélyük van az Alzheimer-kór rövid távú (négy éven belüli) kialakulására azoknak, akiknek vérében kiugróan magas a szabad réz koncentrációja.

Ezzel szemben az alacsony rézkoncentrációval élők esetében kevesebb, mint 20 százalék csak az esély arra, hogy az időskori feledékenység Alzheimer-kórba forduljon.

„Ez az egyszerű vizsgálat lehetővé teszi, hogy kiszűrjük azokat az időseket, akik veszélyeztetettek a progresszív kognitív hanyatlás szempontjából – nyilatkozta Rosanna Squitti, a Fatebrenefratelli Kórház munkatársa – A szűrővizsgálatot követően pedig talán tehetünk is valamit a betegségek megelőzésére.”

Nagy-Britanniában jelenleg 820 000 ember szenved demenciában, annak is az egyik leggyakoribb válfajában, az Alzheimer-kórban.

Az Alzheimer egyik jellemző tünete a béta-amiloid plakkok megjelenése az agyban. A szakértők szerint a szabad réz magas koncentrációja miatt az agy nehezebben szabadul meg a plakkokat alkotó toxikus fehérjéktől, és ez okozza a későbbi problémákat.

Rezet főként ivóvízzel, valamint olyan magas réztaralmú ételekkel vihetünk be a szervezetünkbe, mint a kagylófélék és más puhatestűek, az olajos magvak, a vörös hús, valamint a különböző gyümölcsök és zöldségek. Bár a réz elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészséges működéséhez, a rézhiány rendkívül ritka.

Bár Dr. Squitti szerint viszonylag könnyű csökkenteni a szervezetünkben lévő rézkoncentrációt (például cinktartalmú étrend-kiegészítőkkel), addig nem érdemes ilyesmivel próbálkozni, amíg a teszt nem mutatta ki a kórosan magas szabad rézkoncentrációt.

„Úgy véljük, hogy a szabad réz bevitelének csökkentésével csökkenteni lehetne az Alzheimer-kór kialakulási esélyét is, de ezt először még bizonyítanunk is kell a további vizsgálatok során.”