Étel az agynak – az Alzheimer-kapcsolat

Amit megeszünk, az kulcsszerepet játszik számos krónikus betegségben. Az agykutatásban pedig újabban kapcsolatot látnak a zsírban, cukorban gazdag étrend, illetve a szervezet gyulladásos állapota, az inzulin működési hibája és az Alzheimer-kór között. A telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése segíthet a gyulladás mérséklésében.

Arra következtetnek, hogy az Alzheimer-kór kialakulását serkenthetik a főleg 1970 óta bekövetkezett étrendi változások. Sokkal több igen zsíros ételt árusítanak a gyorséttermek és utcai árusító helyek (gondoljunk a sajtos pizzákra vagy a zsírral teli burgerekre). Gyakoribb a magas cukortartalom és a rossz zsír kombinációja a snackekben, pl. kekszekben és süteményekben.

Az agyunk nem örül ennek

A sok cukor/rossz zsír páros gyakran érvényes a gyenge táplálkozási ismeretekkel otthon készített ételekre is, mint amilyenek a sok állati zsírral készült ételek (sok hús, kevés zöldség, tejszínes és szalonnás tésztaszószok), utánuk a magas cukortartalmú üdítők és a végére édességként fagylalt.

Az új határ

Garry Egger, az ausztrál Lifestyle Medicine at Southern Cross University professzora az ún. metagyulladást vizsgálja. Ez a gyulladások egy válfaja, a szervezet reakciója olyan ingerre, amelyet nem ismer, mint pl. a feldolgozott élelmiszer, telített zsírban gazdag étrend, tétlenség, stressz, vegyszerek a talajban, légszennyezés stb. Noha a metagyulladás nem olyan súlyos, mint a baktériumokra vagy más fertőzésre adott gyulladásos válasz, de nem múlik el. Ezek az életmóddal összefüggő ingerek a szervezetet állandóan enyhe gyulladásos állapotban tartják, ami mindenre hat, a szívtől az idegszövetekig, ahol az agyi funkciók romlásához vezethet.

Összefüggés az étrendünkkel

Egy kardiológust a krónikus betegek egyre növekvő száma vezetett ahhoz, hogy tanulmányozza a kapcsolatot a „tévesen ételnek gondolt hulladék” és a testben – bár különböző módon – jelentkező gyulladás, mint közös ok miatti betegségek között.

Véleménye szerint az Alzheimer-kór az érbetegség (pl. szívbetegség és szélütés) másik alakja, ami az agy mikrokeringéses területein lép fel. Az amyloidként ismert lerakódások vagy hibás fehérjék az agyban beavatkoznak az idegi kapcsolatokba, ami emlékező képességünket jelentősen befolyásolja. A lerakódásokat részben a helytelen étrend okozhatja vagy súlyosbíthatja.

Barátságtalan zsírok

Mostanában sokat vizsgálják a transzzsírok hatását a szervezetben. Az iparilag előállított transzzsírokat (főzésnél sűrítő hatásuk miatt használják, ill. sok előre csomagolt étel, pl. kekszek élettartamát hosszabbítják meg) kemény zsírként jellemzik, azaz szobahőmérsékleten megszilárdulnak. A baj az, hogy a szervezetbe kerülve is hasonló a hatásuk. Sejtjeink membránjai 75% zsírból épülnek fel, és egészséges zsírok kis mennyiségére van szükségünk a membránok karbantartására.

Cukorbetegség-kapcsolat

Az is felmerült, hogy kapcsolat van az amyliodok agyi feldúsulása és az inzulinrezisztencia vagy a 2. típusú cukorbetegséget okozó hibás működés között. Ez valamennyire magyarázatot ad arra, miért van aránylag több Alzheimeres a cukorbetegek között, mint az átlag népességben.

(Angolból fordította: Korom Lajos)