A gyorsételek ártalmai és a transzzsírok

Valószínűleg mindannyian vettünk már legalább egyszer instant levest vagy főtt tésztát a boltban. Amikor elolvassuk a termék összetételét, a vitaminok és az állítólag hasznos anyagok egész listáját találjuk a címkén. Ezt azonban nem szabad elhinnünk! Különösen érdemes kerülni a transzzsírokat. Ha belegondolunk, a gyorsételekben alig van más, mint kémia.

Étel az agynak – az Alzheimer-kapcsolat

Amit megeszünk, az kulcsszerepet játszik számos krónikus betegségben. Az agykutatásban pedig újabban kapcsolatot látnak a zsírban, cukorban gazdag étrend, illetve a szervezet gyulladásos állapota, az inzulin működési hibája és az Alzheimer-kór között. A telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése segíthet a gyulladás mérséklésében.

Böngésszük a címkéket!

Bizonyos ételek és összetevők elkerülése vagy legalább ezek korlátozása révén javíthatjuk annak esélyét, hogy elkerülünk számos súlyos egészségügyi problémát. Bacon, fánk, sült burgonya, jégkrém – ezek köztudomásúan egészségtelen ételek, amelyeket kerülni kellene. Nézzük, mi van az elfogyasztott ételekben, mit érdemes kihúzni az étrendünkből.

Mit húzzunk ki az étrendünkből?

Bizonyos ételek és összetevők elkerülésével vagy legalább korlátozásával javíthatjuk annak esélyét, hogy számos súlyos egészségügyi problémát elkerülünk. Az élelmiszercímke megvizsgálása segít a legrosszabb összetevők kiszűrésében. Megéri az erőfeszítést: a kevesebb egészségtelen étel csökkenti a súlyos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát.

A transzzsírok rontják az emlékezőtehetséget is

Fiatal férfiak, akik sok transzzsírt fogyasztottak, rosszabbul szerepeltek egy szavak felidézésével végzett emlékezőtehetségi teszten, mint azok, akik alig ettek ilyen zsírt. A tanulmány során a naponta sok transzzsírt fogyasztók 12-21 szóval kevesebbet tudtak felidézni az átlagos 86 szavas eredményhez képest. A transzzsírok ronthatják az emlékezőképességet.

A kekszek rontják a „szavatossági időnket”

A feldolgozott élelmiszerekben, például a kekszekben és a süteményekben lévő transzzsírok – amelyeket a termékek állagának, ízének és szavatossági idejének javítására használnak – árthatnak az agy emlékezetért felelős területeinek. A transzzsírok előállításához hidrogénezett növényi olajat használnak, ez különösen káros az emberi szervezetre.