A gyorsételek ártalmai és a transzzsírok

Valószínűleg mindannyian vettünk már legalább egyszer instant levest vagy főtt tésztát a boltban. Amikor elolvassuk a termék összetételét, a vitaminok és az állítólag hasznos anyagok egész listáját találjuk a címkén. Ezt azonban nem szabad elhinnünk! Különösen érdemes kerülni a transzzsírokat. Ha belegondolunk, a gyorsételekben alig van más, mint kémia.

A gyorsételek annyira károsak, hogy sok pénzbe és idegfeszültségbe fog kerülni, mire a fogyasztásuk után megpróbáljuk helyrehozni az egészségünket. Soha nem tartalmaztak és nem is fognak tartalmazni vitaminokat, viszont van bennük rengeteg ízesítőanyag, oxidáns és más adalékanyagok.

Hogyan készülnek a gyorsételek?

Nézzük meg, hogyan készülnek a modern gyorsételek, mit tartalmaznak valójában, és milyen károkat okozhat a szervezetünknek az ilyen ételek gyakori fogyasztása.

Gyakorlatilag minden gyorsétel az összetevők kiszárításával kezdődik. A tudományban ezeket dehidratált összetevőknek nevezik. Szó szerinti fordításban a dehidratált kifejezés azt jelenti: vízmentes. A technológiai folyamat során a hús, a zöldségek és a fűszernövények víztartalma elpárolog, ami az élelmiszer eredeti szerkezetét megbontja, és a vitaminok pusztulásához vezet, így az élelmiszer menthetetlenül veszít a minőségéből.

„Természetes” hús? Szó sincs róla!

Az ilyen formában fogyasztott termék káros hatása nyilvánvaló. Egy gondos gyártó azonban soha nem végez félmunkát, ezért néhány erős kémiai összetevőt adagol a gyorsételhez, amelyek ízt és illatot kölcsönöznek neki, majd a gyorsételt élénk színű csomagokba csomagolják. Már csak a naiv vásárlóra van szükség, hogy a kosarába egy újabb gyorsételt tegyen, ami „természetes” hússal készült.

Általában, ha belegondolunk, a gyorsételekben csak kémia van. Ha egyszer már megettünk valamit, amit gyorsan megfőztünk, valószínűleg nincs vele semmi baj. A gyorsételek azonban ártanak, ha kéthetente egynél több alkalommal fogyasztjuk őket. A szervezetünk gyorsan hozzászokik, hogy vitaminok és rostok nélküli, viszont zsíros ételeket kapjon, amelyek majdnem a teljes Mengyelejev-táblázatot tartalmazzák. Ez krónikus székrekedéshez, gyomorhuruthoz, fekélyekhez és érelmeszesedéshez vezet. Kell ez nekünk?

A gyorsételekben sokkal több a káros zsír, mint gondoltuk

Ne feledjük, hogy minél gyakrabban fogyasztjuk a gyorsételeket, a szervezet annál jobban vágyik rájuk, és annál nagyobb kárt okoznak. Az egyik gyorsétterem vezetői kénytelenek voltak elismerni, hogy a gyorséttermeikben árult sült krumpli 33%-kal több káros transzzsírt tartalmaz, mint korábban gondolták. Ez tavaly decemberben derült ki, amikor minden termékre vonatkozóan új vizsgálati módszert vezettek be.

A legújabb adatok szerint egy nagy adag chips – sült krumpli – nem 6, hanem 8 gramm transzzsírt tartalmaz, és az összes zsírtartalma nem 25, hanem 30 gramm. A transzzsírok a zsírsavaknak a természetben nem előforduló olyan változatai (izomerjei), amelyek a növényi olajok és a margarin előállítása során keletkeznek. A margarin és más módosított növényi olajok hozzájárulnak a magas koleszterinszinthez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához. Ezenkívül a szervezetbe bejutva a transzzsírok (a telítetlen zsírsavak helyettesítésével) elkezdenek beavatkozni a sejtek anyagcseréjébe, és hozzájárulnak egyes rosszindulatú daganatok kialakulásához.

A transzzsírok okozta ártalmak

Egy tudományos kutatás azt is megállapította, hogy a transzzsírok:

  • a szoptató anyák tejének minőségét rontják
  • az anyatejjel együtt a csecsemők szervezetébe is bejutnak
  • felelősek az alultáplált csecsemőkért
  • hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához
  • károsítják az immunrendszert
  • csökkentik a férfi hormonok szintjét és rontják a sperma minőségét
  • a szervezetünkben különböző reakciókat szabályozó prosztaglandin anyagcserét károsítják
  • a rákkeltő anyagok, vegyi anyagok és egyes gyógyszerek semlegesítésében kulcsszerepet játszó enzimeket károsítják.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A transzzsírok rontják az emlékezőtehetséget is