A transzzsírok rontják az emlékezőtehetséget is

Fiatal férfiak, akik sok transzzsírt fogyasztottak, rosszabbul szerepeltek egy szavak felidézésével végzett emlékezőtehetségi teszten, mint azok, akik alig ettek ilyen zsírt. A tanulmány során a naponta sok transzzsírt fogyasztók 12-21 szóval kevesebbet tudtak felidézni az átlagos 86 szavas eredményhez képest. A transzzsírok ronthatják az emlékezőképességet.

Az Egyesült Államokban a következő három évben kitiltják a részben hidrogénezett olajokat az élelmiszerekből. Ezen olajok a transzzsírok fő forrásai. A transzzsírokat anti-ételnek is nevezhetjük, megnövelik a „rossz”, LDL koleszterin szintjét, és egyidejűleg csökkentik a „jó” HDL koleszterin szintjét a vérben. Erősítik a gyulladásokat, és beavatkoznak a hormontermelésbe, ami magyarázhatja is a transzzsírok és az emlékezőtehetség összefüggését.

Mit is akartam?Az élelem célja, hogy ellássa a szervezetet olyan tápanyagokkal, amelyek a megfelelő működéséhez szükségesek. A transzzsírok pont az ellenkezőjét teszik, felforgatják a sejtek és szervek működését.

Egy korábbi tanulmány szerint a csokoládé kedvezően hat az emlékezőtehetségre. A csokoládé antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, így világos volt, hogy a gyulladásnövelő transzzsírok árthatnak az emlékezőtehetségnek. A vizsgálat során hatszáznál több egészséges férfi adatait értékelték ki, akiket megkértek étrendjük áttekintésére és a memóriatesztbeli részvételre. A tesztben 104 kártya szerepelt, mindegyiken egy szóval. Az alanyoknak meg kellett mondani, hogy új-e a szó, vagy már mutatták nekik.

Átlagban a 45 alatti férfiak 86 szót tudtak felidézni. Kiderült, hogy minden további 1 g transzzsír napi fogyasztása hatására a teljesítmény 0,76 szóval romlott. Azon férfiak, akiknek a napi étrendje kb. 16 g transzzsírt tartalmazott, 12-vel kevesebb szót idéztek fel helyesen, míg a napi 28 g transzzsírt fogyasztók 21 szóval kevesebbet.

A tanulmány elgondolkodtat, ugyanakkor nem igazol közvetlen kapcsolatot a transzzsírok és az emlékezőtehetség között, csak egy potenciális kapcsolatot, aminek más is lehet a magyarázata.

Gyulladás előidézésén túl a transzzsírok akadályozhatják a test omega-3 termelését, ami igen fontos szerepet játszik az agy működésében. Nem lenne váratlan, ha ez vezetne a rosszabb agyműködéshez. A transzzsírok a szervezet szerotonin szintjét is befolyásolhatják, amely hormon a hangulatot, az étvágyat és az alvást szabályozza, és szerepet játszik az agy működésében is. Ha valóban csökkentik a szerotonin szintet, akkor befolyásolják a depressziót és az emlékezőtehetséget is. Korábbi tanulmányok súlyosabb depressziót találtak azoknál, akik jelentős mennyiségű transzzsírt fogyasztottak.

Bár az élelmiszergyártók az elmúlt évtizedben csökkentették termékeikben a transzzsírok mennyiségét, még így is jelentős mennyiség maradt bennük. Általában nem ajánlott bármit is teljesen kihagyni az étrendünkből, hiszen szervezetünknek még egy kis mennyiségű telített zsírra is szüksége van. De ez nem áll a transzzsírra. Ne fogyasszunk semmit, ami transzzsírt tartalmaz, mert ez a tápanyag csak negatív hatású.

A tanulmányban csak férfiak szerepeltek, mert kevés nőt tudtak bevonni az elemzésbe. Nincs azonban semmi ok, ami miatt a transzzsírok másképp hatnának a nőkre, mint a férfiakra.

(Angolból fordította: Korom Lajos)