Böngésszük a címkéket!

Bizonyos ételek és összetevők elkerülése vagy legalább ezek korlátozása révén javíthatjuk annak esélyét, hogy elkerülünk számos súlyos egészségügyi problémát. Bacon, fánk, sült burgonya, jégkrém – ezek köztudomásúan egészségtelen ételek, amelyeket kerülni kellene. Nézzük, mi van az elfogyasztott ételekben, mit érdemes kihúzni az étrendünkből.

Számos olyan összetevőt nehéz elkerülni, amely komoly egészségügyi kockázatot jelent. A só, telített és transzzsírok, finomított cukor és feldolgozott élelmiszerek (mivel valószínűleg tartalmazzák az előbbi tételeket) a legrosszabbak közül valók. Mire ügyeljünk az élelmiszer címkéjén?

Finimított, ártalmasEgészségtelen hidrogénezett olaj

A hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett olaj áll az első helyen a kerülendő összetevők listáján. Mindkét olajfajta tartalmaz ún. transzzsírokat, és megnövelik a rossz LDL koleszterin szintjét, és csökkentik a jó HDL koleszterint. A transzzsírok elősegítik az érelmeszesedést, aminek következtében az erek beszűkülnek vagy elzáródnak. Az érelmeszesedés növeli az agyvérzés, a szívroham és a szívbetegségek kockázatát.

A transzzsírok és más egészségtelen összetevők elkerüléséhez gondosan el kell olvasni az élelmiszer címkéjét, megvizsgálni, tartalmaz-e transzzsírokat és ha igen, mennyit. Az amerikai szívgyógyász társaság ajánlása szerint napi kalóriabevitelünk max. 1%-a származzon transzzsírból – ez az átlagos napi 2000 kalóriás étrend esetén napi max. 20 kalória.

Az élelmiszerek címkéi az összetevőket súlyarányuk sorrendjében tartalmazzák, minél több van egy adott összetevőből az adott élelmiszerben, annál előbbre szerepel a listán. Ha az első öt összetevő valamelyike transzzsír, kerülje el azt az élelmiszert!

A cukor nem annyira édes

A finomított cukor egy másik összetevő, amit korlátozzunk, amennyire lehet, mert nagyban hozzájárul az elhízáshoz és a magas trigliceridszinthez. Ez érelmeszesedéshez vezethet, ami növeli az agyvérzés, a szívroham és szívbetegség kockázatát. Magas trigliceridszint és a hasi elhízás növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

Sajnos a finomított cukor (fehér cukor, barna cukor, répacukor, gyümölcscukor, kukoricaszirup, szőlőcukor stb.) számtalan élelmiszerben megtalálható. Ajánlatos helyettük édesítésre természetes cukrot, pl. tiszta juharszirupot, melaszt és nyers cukrot használni. A másik módja a cukorfogyasztás korlátozásának, ha vizet iszunk üdítők és más édesített italok helyett.

Ne szórjon, inkább olvasson

A nagy sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezet, ami agyvérzést és szívrohamot válthat ki. Szerencsére az asztali sót könnyű elkerülni: ne vegyük kézbe a sószórót, és korlátozzuk felhasználását a főzés során.

Nehezebb, de ugyanilyen fontos az előkészített és feldolgozott élelmiszerekben található nátriumvegyületek elkerülése. Egy adott élelmiszer több különböző nátriumvegyületet tartalmazhat, így a túlzott sófogyasztás elkerülése érdekében figyelni kell a címke tartalmára. Keresse a „sodium” (nátrium) szó mellett a „soda” szót vagy a Na jelölést is.

(Angolból fordította: Korom Lajos)