„Gyilkosok” a tányérunkon

Az étrendünkön nagyon sok múlik. Azt persze már Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik. A régi igazságot erősítette meg egy globális kutatás, amely úgy találta, hogy évente 11 millióan kerülnek idő előtt sírba – az étrendjük miatt. A legnagyobb baj, ha a tányérunkon nincs elég teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

Nem elég, ha nincs az asztalon sótartó

Túl sok sót fogyasztunk, és annak is túlnyomó része feldolgozott ételekből származik. Nem elég, ha annyit teszünk, hogy nem rakjuk ki az asztalra a sótartót. A legtöbb amerikai (és feltehetőleg más országokban élők is) feldolgozott élelmiszerek formájában jut sóhoz, ami igen aggasztó tendencia. Szívünk egészségéhez minőségi sóbevitelre van szükség.

Böngésszük a címkéket!

Bizonyos ételek és összetevők elkerülése vagy legalább ezek korlátozása révén javíthatjuk annak esélyét, hogy elkerülünk számos súlyos egészségügyi problémát. Bacon, fánk, sült burgonya, jégkrém – ezek köztudomásúan egészségtelen ételek, amelyeket kerülni kellene. Nézzük, mi van az elfogyasztott ételekben, mit érdemes kihúzni az étrendünkből.

Ne együnk annyi műszószt!

Újfajta figyelmeztetéssel rukkoltak elő a legnépszerűbb szószok gyártói Angliában – többek között pl. a Dolmio és az Uncle Ben’s is. Saját javaslatuk szerint termékeik fogyasztása legfeljebb heti egyszer ajánlott, mivel sóban, zsírban és cukorban erősen bővelkednek. Érdemes megfontolni, ne otthon készítsük-e el ezeket a pofonegyszerű ételeket…

Mit húzzunk ki az étrendünkből?

Bizonyos ételek és összetevők elkerülésével vagy legalább korlátozásával javíthatjuk annak esélyét, hogy számos súlyos egészségügyi problémát elkerülünk. Az élelmiszercímke megvizsgálása segít a legrosszabb összetevők kiszűrésében. Megéri az erőfeszítést: a kevesebb egészségtelen étel csökkenti a súlyos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát.

Sózzunk, ne sózzunk?

Szerencsésnek tarthatja magát az, aki minden sós ropogtatni valót és rendes ételt megehet, és a vérnyomása mégis normális marad. Újabb kutatások azonban azt sejtetik, hogy talán mégsem olyan szerencsés. Arra találtak bizonyítékot, hogy ha nem is emelkedik a vérnyomás, a túlzott nátriumbevitel káros többek között az ereknek, a szívnek, a vesének és az agynak.

A só mégsem okoz magas vérnyomást?

Az orvosok már hosszú ideje figyelmeztetnek a magas sótartalmú étrend veszélyeire, a legújabb kutatás szerint azonban a nátrium nem okoz magas vérnyomást, és a kettő kapcsolata „sokkal összetettebb, mint eddig gondoltuk”. A gyakran bármilyen nyilvánvaló tünet nélkül jelentkező magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség a világon.

A túl sok sótól gyorsabban öregszünk

Egy újabb kutatás szerint a túl sok sót fogyasztó túlsúlyos kamaszok gyorsabban öregedhetnek. Kimutatták, hogy ezekben a fiatalokban gyorsabb a sejtek elöregedése. A Georgia Regents Egyetem kutatói szerint a sóbevitel csökkentése lelassíthatja a sejtek elöregedésének folyamatát. Ez a módszer a túlsúlyos és az elhízott emberekben lehet különösen hatékony.

Segít a gyomorrák megelőzésében a kevesebb só

A magas sótartalmú élelmiszerek – mint az előrecsomagolt szalonna, a kenyér és a gabonapelyhek – fogyasztásának visszaszorítása jelentősen csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát a Nemzetközi Rákkutatási Alapítvány (WCRF) vizsgálata szerint. Az Egyesült Királyságban minden hetedik gyomorrákos esetet a napi ajánlott sóbevitel túllépése idéz elő, de a szakértők szerint ez az arány akár magasabb is lehet.

Koleszterin, só és higany: a finom sushi árnyoldalai

Múlt heti jelentések szerint, a sushi annyira népszerű étel lett, hogy több fogy belőle a szupermarketekben, mint a hagyományos sajtos szendvicsekből. Az egészségtudatos britek egyre többször választják a kis, kézre álló, ecetbe mártott, nyers hallal, tojással vagy zöldséggel díszített rizskupacokat. A Leeds Metropolitan Egyetem dietetikusa, Louise Sutton azonban elárulta, hogy a sushi nem feltétlenül annyira egészséges, mint amilyennek látszik, ezért nem árt óvatosnak lenni.