Nem elég, ha nincs az asztalon sótartó

Túl sok sót fogyasztunk, és annak is túlnyomó része feldolgozott ételekből származik. Nem elég, ha annyit teszünk, hogy nem rakjuk ki az asztalra a sótartót. A legtöbb amerikai (és feltehetőleg más országokban élők is) feldolgozott élelmiszerek formájában jut sóhoz, ami igen aggasztó tendencia. Szívünk egészségéhez minőségi sóbevitelre van szükség.

A szakemberek 450 amerikait vizsgáltak, és kiderült, hogy csupán napi sóbevitelük 10 százaléka származik otthon készült ételekből. Ennek a fele az asztalnál kerül az ételbe. Ezzel szemben a sóbevitel 71 százaléka kekszekből, chipsekből, kenyerekből származik, amelyeket boltban vesznek meg, vagy étteremben fogyasztanak el.

Kekszek, csipszek, kenyerek

Ahhoz, hogy a magas vérnyomás és a kapcsolódó betegségek elkerülhetők legyenek, szükség volna a napi sóbevitel 2,3 gramm alá szorítására. Még ennél is fontosabb, hogy a sóbevitel ne feldolgozott élelmiszerek formájában kerüljön a szervezetbe – fogalmaz a kutatást vezető Lisa Harnack, a University of Minnesota munkatársa.

A Circulation című szaklapban publikált anyag szerint a sóbevitel csökkentésével évente 32 ezer szívinfarktus és 20 ezer stroke lenne megelőzhető csak az Egyesült Államokban.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés