Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Egyszerű megoldások magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás a fejlett országokban ma már valóságos népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan hipertóniától. Magyarországon évente csaknem 5000 haláleset írható e betegség számlájára, egyes becslések szerint azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás.

Nem elég, ha nincs az asztalon sótartó

Túl sok sót fogyasztunk, és annak is túlnyomó része feldolgozott ételekből származik. Nem elég, ha annyit teszünk, hogy nem rakjuk ki az asztalra a sótartót. A legtöbb amerikai (és feltehetőleg más országokban élők is) feldolgozott élelmiszerek formájában jut sóhoz, ami igen aggasztó tendencia. Szívünk egészségéhez minőségi sóbevitelre van szükség.

Mégsem árt a só a szívbetegeknek?

A szívelégtelenséggel küzdő betegeket évtizedeken keresztül arra biztatták orvosaik, hogy egészségük érdekében fogyasszanak kevesebb sót. Most kiderült, hogy ez a tanács akár ártalmas is lehet, mivel a sómegvonás gyakran a betegség súlyosbodásához és halálhoz is vezethet.

Segít a gyomorrák megelőzésében a kevesebb só

A magas sótartalmú élelmiszerek – mint az előrecsomagolt szalonna, a kenyér és a gabonapelyhek – fogyasztásának visszaszorítása jelentősen csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát a Nemzetközi Rákkutatási Alapítvány (WCRF) vizsgálata szerint. Az Egyesült Királyságban minden hetedik gyomorrákos esetet a napi ajánlott sóbevitel túllépése idéz elő, de a szakértők szerint ez az arány akár magasabb is lehet.

Só: nem jó, ha sok, de az sem, ha kevés

Az orvosok eddig arra figyelmeztettek, hogy a túl sok só fogyasztása árt az egészségnek, szívbetegséget okozhat. A kanadai McMaster Egyetem új kutatása most az sugallja, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony sófogyasztás szív és érrendszeri komplikációkat okozhat a szívbetegeknél. Úgy találták a kutatók, hogy az átlagos, mérsékelt sófogyasztás van összefüggésben a legkevesebb kardiovaszkuláris eseménnyel, míg az ennél nagyobb nátriumbevitel megnöveli a sztrók, a szívroham és más szív és érrendszeri történések kockázatát, az ennél alacsonyabb bevitel pedig a kardiovaszkuláris halál és a pangásos szívelégtelenség miatti kórházba kerülés kockázatát emeli meg.

Súlycsökkentés só csökkentéssel

A szervezetben felhalmozódott víz egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt só fogyasztás. Elkerülhetjük az ödémát, azaz a fölösleges víz felhalmozódását szervezetünkben, ha csökkentjük az étkezésekkor bevitt sómennyiséget. A só köti meg, tartja vissza és raktározza a vizet. Fontos, hogy ne vonjuk meg teljesen szervezetünktől, de túlzásba sem szabad vinnünk a fogyasztását. A mindennapok rohanásában egy átlagember nem feltétlen figyel oda a megfelelő sómennyiség bevitelére.