Mégsem árt a só a szívbetegeknek?

A szívelégtelenséggel küzdő betegeket évtizedeken keresztül arra biztatták orvosaik, hogy egészségük érdekében fogyasszanak kevesebb sót. Most kiderült, hogy ez a tanács akár ártalmas is lehet, mivel a sómegvonás gyakran a betegség súlyosbodásához és halálhoz is vezethet.

Még csak felmerült a napi sóadag csökkentésének egészségkárosító hatása a szívelégtelenséggel küzdők körében, bizonyítani azonban nem sikerült. A chicago-i Rush University Medical Center munkatársai szerint a sószegény diétán élő szívbeteg páciensek 85 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik nem csökkentették napi sóbevitelüket.

ENe kezdjük szórni...ddig az volt az általános vélekedés, hogy a só ártalmas. Most úgy látszik, egyre több bizonyíték mutat abba az irányba, hogy ebben nem árt kételkedni: lehet, hogy a sóra a szervezetnek szüksége van – mondja a kutatást vezető dr. Rami Doukky kardiológus.

A szakember ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy nem szabad persze rögtön a sótartó után nyúlni. „Ez persze nem jelenti azt, hogy fogyasszunk több sót. Inkább csak érdemes még több vizsgálatot szentelni a témának, hogy megértsük, hogyan hat a szívelégtelenséggel küzdő betegekre a só, illetve a sómegvonás” – teszi hozzá.

A só egyébként azért számított eddig közellenségnek, mert potenciálisan magas vérnyomást okozhat, ráadásul a szívelégtelenséggel küzdők eleve folyadék-visszatartási gondokkal küzdenek a gyenge szívvéres miatt, így különösen vigyázniuk kell a túl sok sóval.