Súlycsökkentés só csökkentéssel

A szervezetben felhalmozódott víz egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt só fogyasztás. Elkerülhetjük az ödémát, azaz a fölösleges víz felhalmozódását szervezetünkben, ha csökkentjük az étkezésekkor bevitt sómennyiséget. A só köti meg, tartja vissza és raktározza a vizet. Fontos, hogy ne vonjuk meg teljesen szervezetünktől, de túlzásba sem szabad vinnünk a fogyasztását. A mindennapok rohanásában egy átlagember nem feltétlen figyel oda a megfelelő sómennyiség bevitelére.

A túlzott vízraktározás csökkentése

A vese választja ki, dolgozza fel és kontrollálja a bevitt sómennyiséget. A felesleg a vizelettel távozik. Hormonális és fizikai jelzések küldik az üzenetet a vesének, hogy a só megtartására, vagy kiürítésére van-e éppen szükség. Sószegény diétával, esetleg vízhajtó szedésével csökkenthetjük a szervezetünkben felhalmozódó fölösleges víz- és sómennyiség elraktározását. Ha rendellenességet észlelünk szervezetünk só- és vízkiválasztó képességében, ajánlott sószegény diétába kezdeni, és vízhajtót szedni. A vízhajtók gátolják a só túlzott felszívódását és lerakódását a vesékben, vagyis elősegítik a só és a víz vizelettel való távozását.

Segít a helyes étrend is:

  • Csökkentsük az asztali só mennyiségének bevitelét! Dietetikus, de akár a háziorvos is tud ajánlani különböző só pótlókat.
  • Főzéskor használjunk sokféle fűszert a só helyett, például citromlét, ecetet, borsot és egyebeket.
  • Többször, keveset együnk egyszerre. Ezt főként akkor tartsuk szem előtt, ha gyakran érezzük puffadtnak, feszesnek a hasunkat.
  • Olyan étrendet kövessünk, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat. Ügyeljünk a kalóriamennyiségre! Kerüljük az instant, félkész és készételeket, a gyorséttermeket, a rágcsálnivalókat és a különböző kész szószokat. Kérjük orvos vagy dietetikus segítségét egészséges étrendünk kialakításához!
  • Igyunk megfelelő mennyiségű ( napi 1,5-2 liter) folyadékot, lehetőleg cukormentesen!

Hasi zsírpárnák és a só

A szervezetben történő víz felhalmozódása nagy problémát okoz a túlsúllyal küzdőknek is. Gyakran hallunk panaszkodni embereket arról, főként nagy súlycsökkenés után, hogy bárhogy is próbálkoznak, a hastáji zsírpárnáktól nem sikerül megszabadulniuk. De valóban zsírpárnákról van szó? Az igazság az, hogy tényleg marad némi zsírfölösleg is a has tájékán, de emellett nagy mennyiségű víz is raktározódik ott. Könnyen meggyőződhetünk erről: Feszítsük meg, majd hagyjuk elernyedni a hasat! Úgy viselkedik, remeg a hasunk, mint a kocsonya vagy a zselé? Ha még puha is emellett, nagy esélyünk van rá, hogy a szervezetünk vízvisszatartása túl magas, különösen a has tájékán.

Harc az úszógumikkal

Ha mindenképpen szeretnénk leadni a hasunkról a maradék zsírpárnákat, feltétlenül csökkentenünk kell a bevitt sómennyiséget. Ahogy már említettük, szervezetünknek szüksége van bizonyos mennyiségű sóra, de ez kiegyensúlyozott étrenddel biztosítható, hiszen a legtöbb zöldség és gyümölcs is tartalmaz sókat. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is elengedhetetlen. Ha kevés folyadékot juttatunk szervezetünkbe, az riadót fúj, és vizet raktároz el a működéséhez szükséges energia biztosítása végett. Napi 2-3 liter víz fogyasztásával (fizikai terheléstől függően ez lehet valamivel kevesebb is) megakadályozhatjuk, hogy szervezetünk vizet raktározzon. A méreganyagok kiválasztásában és a zsírsejtek lebontásában is nagyon fontos szerepet játszik az elegendő folyadékbevitel.

Ezt a két jó tanácsot követve – megfelelő mennyiségű víz és a só fogyasztás csökkentése – felgyorsíthatjuk a kívánt súlyvesztést. Ne feledjük: A hasi zsírpárnák hátterében sokszor a túlzott vízraktározás áll! Helyes életmóddal, csökkentett só bevitellel, elegendő alkohol- és cukormentes folyadékkal győztesként kerülhetünk ki az úszógumikkal folytatott harcból.

(Forrás: Body Water Retention – Lose Your Belly Weight Faster, Salt Causes Water Retention, angolból fordította: Hunyadi Edit)