Egyszerű megoldások magas vérnyomás ellen

A hipertónia a fejlett országokban ma már valóságos népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan magas vérnyomástól. Magyarországon évente csaknem 5000 haláleset írható e betegség számlájára, egyes becslések szerint azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

Nos, a lista egyáltalán nem meglepő: az örökletes tényezőkön kívül a stresszel járó mozgásszegény életmód, a túlsúly, a magas kávéfogyasztás, az energiaitalok, a dohányzás, a magas sófogyasztás, a helytelen táplálkozás – ezek mind közrejátszanak a magas vérnyomás kialakulásában. Lehet, hogy a tünetek hosszú ideig nem észlelhetőek, a probléma attól még fennáll, és később súlyos következményei lehetnek.

A magas vérnyomásban szenvedőknek azonnali életmódváltás javasolt. Az első és legfontosabb, hogy kialakítsuk új életmódunkat, amellyel leadhatunk néhány plusz kilót. Kezdjünk el sportolni. A súlycsökkentés mellett ez a leghatékonyabb módszer a vérnyomásunk helyreállítására. Rugalmassá teszi az artériákat, amelyek aztán jobban tágulnak, ez pedig magával hozza azt, hogy csökkeni fog a vérnyomás.

Csökkentsük az ételeinkben a sót! Sokan 9-12 gramm sót fogyasztanak naponta, de az ajánlott mennyiség valójában mindössze 3-4 gramm. Ha a sóadagunkat visszaszorítjuk, csökkenhet a vérnyomásunk.

Ha eddig nem győztük meg magunkat a zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságáról, akkor itt az ideje. A rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek jelentősen csökkenthetnek a magas vérnyomáson.

Egészséges nassolás. Nem minden finomság árt a vérnyomásnak. Kutatások azt bizonyítják, hogy akik keserű csokoládét fogyasztanak, alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoké, akik nem. Persze nem két kocka étcsokoládé változtat a problémánkon, de nassolásnak kitűnő választás!

Alkoholt mértékkel! Az alkohol fogyasztásának a visszaszorítása jelentősen csökkentheti a vérnyomását azoknak, akik alkalmanként megelégedtek egy, maximum két pohárkával.

Hatékony stresszkezelés. Ez a legnehezebbnek tűnő teendő. Pedig a stresszt tudatosan befolyásolhatjuk, léteznek stresszoldó technikák, relaxációs hanganyagok és videók, jóga, meditáció, gyakorlatilag többféle módszert is kipróbálhatunk – megéri!

Mit (t)ehetünk még?

A fokhagyma, a zeller és a hagyma ellazítja az érfalak izmait. Együnk szárzellert, fokhagymagerezdet, esetleg egy fél hagymát. Ezek mind csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket. A méz állítólag az egyik legrégibb orvosság, amelyet ismerünk. Az ókori egyiptomiaknál vérnyomáscsökkentőnek számított. Régi, bevált házi gyógymód magas vérnyomás ellen az almaecet, amelyet már régóta alkalmaznak házi praktikaként.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Magas vérnyomás csökkentése kék fénnyel