Hirdetés

 

Hirdetés

 

Egyszerű megoldások magas vérnyomás ellen

A hipertónia a fejlett országokban ma már valóságos népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan magas vérnyomástól. Magyarországon évente csaknem 5000 haláleset írható e betegség számlájára, egyes becslések szerint azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás.

Melyek lehetnek a kiváltó okok? Nos, a lista egyáltalán nem meglepő: az örökletes tényezőkön kívül a stresszel járó mozgásszegény életmód, a túlsúly, a magas kávéfogyasztás, az energiaitalok, a dohányzás, a magas sófogyasztás, a helytelen táplálkozás – ezek mind közrejátszanak a magas vérnyomás kialakulásában. Lehet, hogy a tünetek hosszú ideig nem észlelhetőek, a probléma attól még fennáll, és később súlyos következményei lehetnek.

Ez lenne a legfontosabb

A magas vérnyomásban szenvedőknek azonnali életmódváltás javasolt. Az első és legfontosabb, hogy kialakítsuk új életmódunkat, amellyel leadhatunk néhány plusz kilót. Kezdjünk el sportolni. A súlycsökkentés mellett ez a leghatékonyabb módszer a vérnyomásunk helyreállítására. Rugalmassá teszi az artériákat, amelyek aztán jobban tágulnak, ez pedig magával hozza azt, hogy csökkeni fog a vérnyomás.

Csökkentsük az ételeinkben a sót! Sokan 9-12 gramm sót fogyasztanak naponta, de az ajánlott mennyiség valójában mindössze 3-4 gramm. Ha a sóadagunkat visszaszorítjuk, csökkenhet a vérnyomásunk.

Ha eddig nem győztük meg magunkat a zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságáról, akkor itt az ideje. A rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek jelentősen csökkenthetnek a magas vérnyomáson.

Egészséges nassolás. Nem minden finomság árt a vérnyomásnak. Kutatások azt bizonyítják, hogy akik keserű csokoládét fogyasztanak, alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoké, akik nem. Persze nem két kocka étcsokoládé változtat a problémánkon, de nassolásnak kitűnő választás!

Alkoholt mértékkel! Az alkohol fogyasztásának a visszaszorítása jelentősen csökkentheti a vérnyomását azoknak, akik alkalmanként megelégedtek egy, maximum két pohárkával.

Hatékony stresszkezelés. Ez a legnehezebbnek tűnő teendő. Pedig a stresszt tudatosan befolyásolhatjuk, léteznek stresszoldó technikák, relaxációs hanganyagok és videók, jóga, meditáció, gyakorlatilag többféle módszert is kipróbálhatunk – megéri!

Mit (t)ehetünk még?

A fokhagyma, a zeller és a hagyma ellazítja az érfalak izmait. Együnk szárzellert, fokhagymagerezdet, esetleg egy fél hagymát. Ezek mind csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket. A méz állítólag az egyik legrégibb orvosság, amelyet ismerünk. Az ókori egyiptomiaknál vérnyomáscsökkentőnek számított. Régi, bevált házi gyógymód magas vérnyomás ellen az almaecet, amelyet már régóta alkalmaznak házi praktikaként.

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés