Magas vérnyomás csökkentése kék fénnyel

Érdekes összefüggést tárt fel egy új kutatás: a kék fény használata csökkenti a magas vérnyomást. Eddig is ismertük a napfény jótékony hatásait, elsősorban a D-vitamin képződésében betöltött szerepét. Az orvosok azonban leginkább a napozás negatív következményeit, főként a bőrrák veszélyének fokozódását szokták hangsúlyozni.

Az ultraibolya (UV) fénynek azonban kedvező hatásai is vannak. UV fényterápiát használnak például a mellrák egyes típusainak kezelésére. Az UV fény emellett hozzájárul a nitritek lebontásához, és e folyamat során nitrogén-monoxid (NO) szabadul fel. A NO bekerül a mélyebben fekvő, bőr alatti szövetekbe, majd a vérerekbe is. Mint ismeretes, az érfalak belső felülete (az endothelium) képes nitrogén-monoxid kibocsátására, ez a vegyület pedig ellazítja a környező simaizmokat, ezáltal magukat az ereket is, aminek következtében csökken a vérnyomás. Összefoglalva: azt mondhatjuk, hogy a napozás hozzájárul a magas vérnyomás mérsékléséhez.

Igen ám, de hogyan használjuk fel a napsugár áldásos hatását úgy, hogy eközben ne tegyük ki magunkat a bőrrák kockázatának?

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy ha kék fény (pontosabban a látható, 420-453 nanométeres hullámhossz-tartományban lévő fény) éri a bőrfelületet, akkor ez is fokozza a NO képződést – anélkül, hogy eközben károsítaná a DNS-t. A legutóbbi – brit és német szakemberek által végzett – kutatás, amelyről a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóirat számolt be, egy lépéssel tovább ment. Sikerült bebizonyítani, hogy kék fény hatására a vérnyomás csökkentéséhez is elegendő mennyiségű nitrogén-monoxid képződik az érfalakban.

A vizsgálatban 14 férfi vett részt, életkoruk 30-60 év között volt, és egyikük sem szenvedett szív-érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben. Kiderült, hogy az egész test 30 percen át, kék fénnyel történő besugárzása szignifikánsan, 8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (ez a felső értéket jelenti vérnyomásméréskor). A kutatók véleménye szerint ez a hatás azonos vagy nagyobb mértékű, mint az általánosan elterjedt vérnyomáscsökkentő gyógyszereké.

Lehet, hogy új korszak küszöbére jutottunk a magas vérnyomás gyógyszer nélküli kezelésében?

(Angolból fordította: K. G.)

További információ: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Egyszerű megoldások magas vérnyomás ellen