Leszokás a dohányzásról – 12 javaslat

Senki sem állítja, hogy a dohányzásról könnyű leszokni. Ha azonban siker koronázza a próbálkozásunkat, mindent meg kell tenni az eredmény megőrzésééért. A dohányzásról való leszokás befejezése után stabilizálni kell a sikert, hogy elkerüljük a visszaesést, meg kell próbálni beépíteni az új viselkedési mintákat a mindennapi életbe cigaretta nélkül.

Szokások, amelyek ártanak a szívnek

Mindenki azt szeretné, hogy egészséges maradjon a szíve. A szív- és érrendszeri betegségek azonban nagyon sok embert érintenek, az USA-ban több mint a felnőtt lakosság egyharmadát. Néhány egyszerű szokás elsajátítása vagy megváltoztatása nagyban hozzájárulhat az egészséges életvitelünkhöz. Íme néhány rossz szokás, és az elkerülésükre szolgáló tippek.

Egyszerű megoldások magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás a fejlett országokban ma már valóságos népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan hipertóniától. Magyarországon évente csaknem 5000 haláleset írható e betegség számlájára, egyes becslések szerint azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás.

Szenvedélybetegségek, függőségek (2.)

Az emberi személyiség az egyik legösszetettebb, legizgalmasabb téma, amivel valaha találkoztam. Ahány ember, annyiféle finomhangolás létezik, ezeket tanulmányozni hihetetlenül érdekes munka. Tulajdonságaink, személyiségjegyeink tesznek bennünket egyedivé. Ahhoz, hogy komoly függőség, szenvedélybetegség kialakuljon, nagyon sok tényezőnek kell egybeesnie.

Stressz, dohányzás, sok kávé – ilyenek vagyunk?

Felmérés, nagy egészségteszt készült, amelyet közel nyolcezren töltöttek ki. A kérdések az életmódra, általános egészségi állapotra vonatkoztak. A felmérésből többek között kiderült, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

COPD: a dohányzás egyszerűen nem éri meg!

Még mindig nem eléggé közismert tény, hogy a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának hátterében leginkább a dohányzás áll. Magyarországon az ebben a betegségben szenvedők száma meghaladja a félmilliót, de sajnos közel sincs diagnosztizálva ennyi beteg – mondja dr. Mucsi János tüdőgyógyász, az Erzsébet Gondozóház főorvosa.

Dohányosoknak még fontosabbak a zöldfélék

A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról unásig hallunk, azt azonban nem mindenki tudja, hogy nem mindegy, mit választunk. Főleg a dohányosok számára fontosabb, mit esznek, mivel a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) kockázata a vitaminbevitel korlátozásával jelentősen növekszik. Számukra jót tesz az alma, a hüvelyesek és a paprika.

Veszélyesebb az újfajta e-cigaretta

Az amerikai e-cigarettázó kamaszok szívesen próbálják ki azt a fajta e-cigarettát, amely vastagabb füstfelhőt bocsát ki. Négyből egy közülük szívott már ilyen e-cigarettát. A hagyományos e-cigaretta beszívható gőzt bocsát ki. Az új módszer lényege az, hogy az e-folyadék nem megy át a melegítő csövön, hanem közvetlenül belélegezhetővé válik.

A kocadohányos sem úszhatja meg!

Magyarországon a lakosság közel 30%-a dohányzik – a statisztika magában foglalja a láncdohányosokat és a csak alkalomszerűen rágyújtókat is. Számos súlyos betegség – légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések – nagy része is a dohányzás számlájára írható. De vajon a kocadohányost is fenyegetik a dohányosokra jellemző kockázatok?

A tüdőrákról: aki időt nyer, életet nyer

Vezető helyen vagyunk – sajnos. Hazánkban az összes haláleset negyede rákos megbetegedés miatt következik be, és ez az arány az európai és a globális számoknál is magasabb. Ezen belül is minden negyedik, rák okozta haláleset tüdőrák miatt történik. Miként ismerhetjük fel minél korábbi stádiumban a tüdőrákot, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?