Stressz, dohányzás, sok kávé – ilyenek vagyunk?

Felmérés, nagy egészségteszt készült, amelyet közel nyolcezren töltöttek ki. A kérdések az életmódra, általános egészségi állapotra vonatkoztak. A felmérésből többek között kiderült, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

Talán nem meglepő, hogy az egészségteszt kitöltőinek 61%-a gyakran szenved a stressztől, 13%-uk pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket. Az azonos arányban résztvevő nők és férfiak csupán negyede éli mindennapjait feszültségmentesen, a legnagyobb terhelésnek pedig a 20-29 éves korosztály van kitéve. De mit teszünk azért, hogy megőrizzük fizikai és mentális egészségünket?

Stressz, sok kávé

Az egészségmegőrzésre vonatkozó kérdésekből kiderül, hogy a válaszadók 28%-a megfelelő időközönként jár szűrővizsgálatokra, 22% viszont még soha nem vett részt a súlyos betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen szűréseken.

A kiegyensúlyozott táplálkozás terén sem születtek kecsegtető eredmények: bár az ideális étrend szerint napi négyszer kellene gyümölcsöt és zöldséget, egyszer pedig tejterméket fogyasztanunk, a válaszadók felének mindkét élelmiszertípusból jóval ritkábban kerül a tányérjára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 perc testmozgást is csak a kitöltők 12%-a éri el, közel negyedük pedig csak kevesebb, mint negyedórát fordít sportolásra.

Az egészségteszt eredményei alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, miszerint a magyar lakosság közel harmada dohányzik rendszeresen, vagy gyújt rá alkalmanként egy cigarettára – köztük meglepően nagy számban, 26%-ban 19 év alattiak. Alkoholfogyasztás tekintetében viszont egészségtudatosabbnak bizonyultak a magyar átlagnál: harmaduk állítása szerint soha, vagy csak nagyon ritkán fogyaszt szeszesitalt. Tagadhatatlanul „kávénagyhatalom” vagyunk: a 7502 kitöltő közel 80%-a élvezi rendszeresen a fekete arany jótékony hatásait.

A Nagy Egészségteszt 2017 bővebb értékelése és további tippek az egészségtudatos életmód megvalósításához a HáziPatika.com oldalán és a Nők Lapja Egészség legújabb számában olvashatók.