Indiai íz- és egészségfesztivál – gasztronómia, egészség, tudatosság

Szezonnyitó fesztivállal várják az érdeklődőket a Krisna-tudatú hívők április 15-én a Lélek Palotájában. Az esemény középpontjában az ájurvéda, India ősi egészségmegőrző tudománya és technikái, a gasztronómia, valamint a testi-lelki egyensúly áll. A fesztiválon az egzotikus ízek kavalkádjával várják a látogatókat. Ízlelje meg India hétköznapi csodáit!

Stressz, dohányzás, sok kávé – ilyenek vagyunk?

Felmérés, nagy egészségteszt készült, amelyet közel nyolcezren töltöttek ki. A kérdések az életmódra, általános egészségi állapotra vonatkoztak. A felmérésből többek között kiderült, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

Amiről az orvos nem mindig beszél

„Ne árts, segíts és tájékoztass” – ez lehetne a mottója a most útjára indított új egészségmagazinnak, amely Magyarországon az Amiről az orvos nem mindig beszél címet kapta. Az eredeti brit folyóirat (What doctors don’t tell you) – a magyar kiadással együtt – immár a világ 14 országában jelenik meg. Tudósítónk a magazint bemutató sajtótájékoztatón járt.

Maradhatnak az egészségkárosító rovarirtók?

Az Európai Tanács 2010. december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítő szerek) piacon tartása mellett foglalt állást. Sok biocidot annak ellenére árusítanak lakossági felhasználásra, hogy lehetséges rákkeltő, az immun- vagy hormonrendszert károsító hatású anyagokat tartalmazhatnak.

Válasszunk biztonságos ajándékokat!

Két hét van már csak karácsonyig, és a szokásos vásárlási láz már javában tart. Mindenki keresi a megfelelő játék- és más ajándékajánlatokat a család számára. Vásárlás közben azonban jó, ha nem csak arra figyelünk, hogy a lehető legjobb áron találjunk ajándékokat. Ne feledkezzünk meg a tárgyak biztonságosságáról és minőségéről sem.

Egészségmítoszok (3.)

Számos egészséggel kapcsolatos mítosz, tévhit él az emberekben. Néhány „ártalmatlan”, mások rendkívül károsak lehetnek, ha bedőlünk nekik. Egy részük szájhagyomány útján terjed, másokat a média vagy az orvosok, orvosi lapok indítottak útnak. Ezúttal újabb 6 hiedelemről lesz, melyek árthatnak nekünk, ha hiszünk bennük.

Egészségmítoszok (2.)

Az egészséggel kapcsolatos téves információknak naponta ki vagyunk téve, a média és gyakran az orvosok is félrevezethetnek bennünket. Ez súlyos összegekbe vagy akár az egészségünkbe, életünkbe is kerülhet hosszú vagy rövidtávon. Most eloszlatunk néhány újabb közismert, egészséggel kapcsolatos mítoszt.

Egészségmítoszok (1.)

A médiában és az orvosok körében számos egészségmítosz kering. Ezek egy része, bár nem igaz, nem okoz különösebb kárt, de nem is segít, egyszerűen csak felesleges pénzkidobáshoz és időpocsékoláshoz vezet. Ám vannak olyan tévedések is, melyek hosszú távon egészségre ártalmasak is lehetnek, felesleges szenvedéshez, krónikus betegséghez vagy akár korai elhalálozáshoz is vezethetnek. Most bemutatjuk a 12 leggyakoribb tévedést.

Hogyan élhetünk tovább 5 évvel?

Hazánkban a várható életkor 10 évvel marad el a nyugati átlagtól. A WHO legfrissebb felmérése szerint Magyarország Európa egyik legegészségtelenebb országa. Sokkoló kijelentések, amelyek ellen minél előbb tennünk kell. Ezzel a céllal született meg az Élj tovább 5 évvel! program, egy olyan társadalmi szerepvállalás, mely a megelőzésre szeretné irányítani a figyelmet. A megoldásokról dr. Babai László, a program ötletgazdája beszélt.

Fitt test – fitt elme

Amíg életkorunk előrehaladtával az ízületeink-, tüdőnk- vagy más szervünk működésében bekövetkező zavarokat természetesnek vesszük, addig agyunk, emlékezetünk hanyatlásával korántsem vagyunk ilyen elfogadóak. Íme, néhány tipp, hogyan őrizzük meg az elménk frissességét.