Új egészségmagazin

Amiről az orvos nem mindig beszél

Új egészségmagazin

„Ne árts, segíts és tájékoztass" – ez lehetne a mottója a most útjára indított új egészségmagazinnak, amely Magyarországon az Amiről az orvos nem mindig beszél címet kapta. Az eredeti brit folyóirat (What doctors don't tell you) – a magyar kiadással együtt – immár a világ 14 országában jelenik meg. Tudósítónk a magazint bemutató sajtótájékoztatón járt.

Az első kérdés, amely az új kiadvány kapcsán felmerül, nyilvánvalóan az, hogy szükség van-e rá egyáltalán, és mi keresnivalója lehet azon a piacon, amely már így is számos hasonló témájú magazint kínál. Nos, a magazint bemutató sajtótájékoztatón Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője úgy fogalmazott: igen alapos piackutatás előzte meg az indulást. Voltak ugyan már tapasztalataik másik két folyóirattal, a 6., illetve 7. évfolyamába lépő BBC Világkonyha – Good food és a BBC History magazinnal, de az kétségtelen, hogy az egészség témakörével most a sajtó új területére léptek. Kocsis kiemelte, hogy nagyon nyitott lapot akarnak készíteni.

Mindehhez a főszerkesztő, Molnár Gabriella – a Nők Lapja korábbi irányítója – hozzátette, hogy véleménye szerint az orvos–beteg kapcsolatból nálunk valami hiányzik. Ez pedig nem más, mint az információ. Nos, az Amiről az orvos... éppen ezt a hiányzó űrt szeretné betölteni, hasábjain hiteles információkat kínál, komoly forrásokkal, szakirodalmi hivatkozásokkal alátámasztva. Bár a brit anyalap hatalmas adatbázisából, számos cikkéből merítenek a magyar változat kialakításakor, a fordítások mellett hazai szakértők véleményét is kikérik majd.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus – akit alapos elemző cikkei, könyvei és a paleo táplálkozás népszerűsítése tettek ismertté – szakmai konzulensként működik közre a szerkesztőség munkájában. Mint a sajtótájékoztatón kifejtette, „az orvostudomány mára válságba jutott, az orvos háttérbe szorult, miközben előtérbe kerültek a szakmai, kezelési protokollok. A gyógyszeripar pedig úgy tekint az orvostudományra, mint a saját meghosszabbított kezére, és az orvostudomány elméleteit mesterségesen tartja életben." Eközben pedig, folytatta Szendi, „a független kutatásokban sorra dőlnek meg azok a teóriák, amelyeket tanítanak az orvosi egyetemeken". Tarolnak az életmóddal összefüggő betegségek: a szív-érrendszeri bajok, a rák, a cukorbetegség. Az életmódváltásban azonban a gyógyszeripar nem érdekelt.

Ebben a magazinban – a lapkészítők szándéka szerint – tudományosan megalapozott cikkeket közölnek arról, hogy milyen területeken és miért nem működik az orvostudomány. Törekednek a hitelességre, minden cikk végén megadják a felhasznált forrásokat. Ugyanakkor népszerű témák érdekes feldolgozására törekednek, hiszen a magazint el szeretnék adni. E törekvés jegyében lesz minden számukban beszámoló egy-egy „csodás gyógyulásról", vagyis olyanról, amit nem lehet megmagyarázni orvostudományi elméletekkel és módszerekkel. Az első számban egyébként a címlapsztori Kriston Andrea intimtornája, emellett szó van többek között a mammográfia hátulütőiről, a rák „kiéheztetéséről" ketogén diátával, valamint a test közelében tartott mobiltelefon okozta ártalmakról.

Mint a szerkesztőség vezetői elmondták, nyitottak a vitákra, és foglalkoznak majd olyan témakörökkel is, amelyek megosztják az embereket, sőt magát a szerkesztőséget is – ilyen például a homeopátia. Szendi ehhez magyarázatként hozzáfűzte: Nyugaton természetes alapelv, hogy a beteg részéről legyen meg a „tájékozott beleegyezés". Nos, ami Magyarországon hiányzik, az éppen a hiteles egészségügyi tájékoztatás. Ehhez szeretne hozzájárulni az Amiről az orvos nem mindig beszél című új magazin.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés