Válasszunk biztonságos ajándékokat!

Két hét van már csak karácsonyig, és a szokásos vásárlási láz már javában tart. Mindenki keresi a megfelelő játék- és más ajándékajánlatokat a család számára. Vásárlás közben azonban jó, ha nem csak arra figyelünk, hogy a lehető legjobb áron találjunk ajándékokat. Ne feledkezzünk meg a tárgyak biztonságosságáról és minőségéről sem.

Ünnepek előtti akcióőrület 

Azok, akik alkalmi vételt keresnek, jobb, ha kerülik az olyan tárgyakat, amelyek veszélyeztetik a családjuk vagy barátaik biztonságát. Amikor vásárolunk, feltétlenül olvassuk el a termék címkéit és a gyártók feliratait – ha egyáltalán van hozzá ilyen! Sok távol-keleti vagy fejlődő országból származó játék, ruhanemű is tartalmazhat mérgező festékanyagokat, és a műanyagokban, textilekben is lehet mérgező adalék, mert az ottani gyártókat és beszállítókat még most is kevésbé ellenőrzik. Nemcsak a kínai (ázsiai, afrikai stb.) piacokon és bevásárló központban lehet ilyen termékeket találni, hanem sajnos nagy kereskedelmi láncok polcai is tömve vannak az olcsó és gyakran káros áruval. Sokszor igen nehéz mást találni, hiszen az eladott játékok 80%-át például kínai gyárak gyártják. Azok, akik főleg akciókon és olcsó üzletekben vásárolnak, szinte mást sem látnak csak azt, hogy „Made in China”. Természetesen nem minden, Kínában vagy Távol-Keleten gyártott termék gyenge minőségű, de nem árt odafigyelni. Kétségtelen, hogy gyakran nagyon kedvező áron lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez, és sajnos sokan úgy érzik, csak ezt engedhetik meg maguknak. Legyünk körültekintőek, nézzük meg, vajon miért akciós a termék és valóban jól járunk-e, ha abba fektetjük a pénzünket. Ne higgyünk feltétlenül az élénk színű „akció” feliratnak. Sajnos még manapság is könnyen lehet kimondottan veszélyes áruval is találkozni. É ugyan ki rajong azért, ha olyan holmit kap ajándékba, amit előző nap az egyik bevásárlóközpont szórólapjában vagy katalógusában látott akciósan?

Nem csak az ár fontos

Lehet, hogy ezek a termékek gyakran drágábbak, mint a távol-keletiek többsége, de jó eséllyel sokkal biztonságosabbak is. Ha magyar termék mellett döntünk, mert teljesíti a legtöbb fontos szempontot (egészséges, környezetbarát és megfizethető), akkor ráadásul még a hazai gyártókat is támogatjuk. Így a jövő generáció is értékelni fogja talán, ha tudatában lesz, hogy ez is egy fontos részlet. A hazai termék hosszabb távú befektetés is egyben.

Akkor is vegyük a fáradtságot, hogy jót és egészséges és biztonságos ajándékot választunk, ha felnőttnek vásárolunk, és nem árt tisztában lenni azzal is, mit illik ajándékozni, mit nem és nem utolsó sorban, mire vágyik az illető. A rosszul választott ajándékok nem hogy örömöt nem okoznak, de kínos pillanatokat is szerezhetnek, akár kapjuk, akár adjuk. Hagyjuk ilyenkor az előre csomagolt piperecikkeket, személytelen vagy túl személyes ajándékokat, vagy az olyan hétköznapi dolgokat, amit a legtöbben maguk is be tudnak szerezni. Az előre csomagolt vagy akár luxus pipere holmi is lehet akár sértődés forrása is: karcsúsító gél, szemránckrém, tusfürdő, dezodor – ezek nem csak fantáziátlan ajándékok, de nem ritkán szakítások okozói is lehetnek, hiszen azt üzenik, hogy a másik nem elég fitt, fiatal vagy tiszta, illatos. Akár egészségtelen is lehet , ha nem figyelünk oda, de még a natúr termékekkel is mellé lehet fogni. Fehérneműt és hasonló, kényes vagy vicces dolgokat is csak akkor vegyünk bárkinek, ha nagyon ismerjük, különben visszájára sülhet el a dolog. A legtöbb „tömegcikk” azt sugallja, hogy egy pillanat alatt bedobtuk a kosárba, hogy „még egy darabot letudjunk”. Ezeket a holmikat legtöbben már magunknak megvásároljuk, ha egyáltalán megvesszük valaha.

Hogyan szerezzük be?

Hazánkban egyre divatosabbak újra a kézműves vásárok, ahol kézzel készített játékokat is lehet kapni, természetes és környezetbarát anyagokból, de az áruházak polcain is inkább megtalálhatók hazai vagy más európai országokból származó környezet- és gyerekbarát játékok és egyéb termékek. Számos környezetbarát üzletben és weboldalon megtalálhatjuk a szükséges információkat ahhoz, hogy biztonságos és jó minőségű termékeket vásároljunk, ami az ünnepi bevásárlást illeti. Bár az idő már nem túl hosszú, a dolgunk mégsem nehéz: a legtöbb városban vannak ilyenkor vásárok ahol túl azon, hogy elkerüljük a nagy bevásárlóközpontokban tülekedő tömeget, sokkal nagyobb eséllyel bukkanunk rá a keresett portékára, és gyakran magától a gyártótól közvetlenül vásárolhatunk. Akinek van internet elérése, vagy közösségi oldalakat is látogat, könnyen utánajárhat előre, hol vannak a legjobb natúr-boltok és standok. Ráadásul közösségi élményben is részünk lehet, ha rohanás és hosszú sorbaállás helyett nézelődés közben meleg teát, vagy forralt bor szürcsölhetünk este a barátainkkal. Kérjük ki mások tanácsát és figyeljünk arra, mit mondanak. Ne kutyafuttában induljunk el vásárolni, tájékozódjunk előre.

Biztonságos és környezetbarát ajándékok

Ha már mindenképpen vásárlásra adjuk a fejünket és még hiányzik néhány ajándék, ne bízzuk a véletlenre. Amikor a tökéletes játékot , ajándékot keressük a gyermekünk vagy más rokonunk számára figyelmesen olvassuk el a termék összetevőit, hogy biztosan olyan dolgot vegyünk, amely nem káros. A gyerekek körében népszerűvé vált környezetbarát játékokat az egészségünkre nem káros, organikus anyagokból készítik. Ilyenek például az olyan fajátékok, mint a babaházak, az építőkockák, a hintaló és a roller. Fontos, hogy ezek felületkezelése se legyen mérgező és a csomagolás se okozzon kárt. Ne legyenek apró, lenyelhető darabjai, – ha nagyon piciknek vesszük, akik lenyelhetik – ne legyen éles, hegyes, törékeny vagy ne legyen olyan részei, melyek sérülést okozhatnak és egyáltalán ne legyen erőszakos. Legyen könnyen tisztán tartható. Hagyjuk a buta, könnyen megunható játékokat, szavazzunk inkább a készségfejlesztő és mozgásfejlesztő eszközökre, kreatív és közösségfejlesztő termékekre. Tehát legyen testileg, mentálisan és szellemiekben is jótékony hatású amit másoknak adunk és ha lehet, akkor a környezetre is ügyeljünk. Válasszunk olyan csomagolást, melyet újra lehet használni vagy hasznosítani és nem káros. A csomagolás ne legyen nagyobb, mint amit a benne rejlő ajándék megkíván és ne legyen a termék agyoncsomagolva. A környezet- és egészségbarát termékek nagy előnye, hogy lecsökkenti a családunk orvosi költségeit és a szállítással járó többletköltséget, valamint környezeti terhelést is.

(Forrás: Hogyan válasszunk biztonságos ajándékokat szeretteinknek?)