Fenntartható fejlődés (6): Hulladékcsökkentés: Ne vidd haza!

A hulladékcsökkentés első lépése, bármilyen furcsán is hangzik sokak számára, a vásárlás, pontosabban az, hogy mit nem veszünk meg. Már a megfontolt árubeszerzéssel, mindennapi vásárlással is elejét vehetjük annak, hogy valamiből később hulladék legyen. Itt nem csak a pénzért vett dolgokról van szó. Valóban hasznunkra lesz a nagyi aranyszélű edénykészlete?

Fenntartható fejlődés (4): A vásárlással szavazunk

Amikor egy terméket, bármit megvásárolunk és elfogyasztunk, akkor szavazunk annak a létezésére, létjogosultságára. Amennyiben úgy döntünk, hogy kell nekünk, a kereskedő, gyártó, előállító azt a visszajelzést kapja, hogy szükség van a termékre úgy, ahogy van. Amennyiben otthagyjuk, az is egy visszajelzés, de vajon mi történik vele, ha nem mi vesszük meg?

A vásárlás akár hatékony terápia is lehet

Azokat, akik imádnak vásárolni, sokszor magányos emberekként festik le, olyanokként, akik valamiféle ürességet próbálnak kitölteni azzal, hogy újabb és újabb dolgokat szereznek be, miközben emiatt egyre elszigeteltebbé válnak. Egy holland kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül van így. A Journal of Consumer Research című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányból ugyanis kiderül, hogy a sok esetben felesleges vásárlás nem mindig a magányosságból fakad, hanem lehet pozitív előjelű is.

Válasszunk biztonságos ajándékokat!

Két hét van már csak karácsonyig, és a szokásos vásárlási láz már javában tart. Mindenki keresi a megfelelő játék- és más ajándékajánlatokat a család számára. Vásárlás közben azonban jó, ha nem csak arra figyelünk, hogy a lehető legjobb áron találjunk ajándékokat. Ne feledkezzünk meg a tárgyak biztonságosságáról és minőségéről sem.

Előzzük meg a boltkórt!

El tudnak képzelni olyan embert, aki napokig nem eszik, hogy ruhákat és kiegészítőket vásárolhasson? Hogy valaki 9 millió forint hitelt vesz fel azért, hogy ő legyen a legcsinosabb és legdivatosabb? Pedig létezik ilyen, de van kiút és meg is előzhető. Világszerte egyre komolyabb mozgalom indult az ésszerűtlen vásárlások ellen, melynek már külön napot szentelnek.

Akcióőrület

Hisztérikus hangulatba került vásárlók nemrégiben széttéptek egy divatüzletet Toulouse-ban. A francia vásárlók nyitáskor szabályosan berontottak a neves áruházlánc üzletébe és jelentős kárt okoztak.