Előzzük meg a boltkórt!

El tudnak képzelni olyan embert, aki napokig nem eszik, hogy ruhákat és kiegészítőket vásárolhasson? Hogy valaki 9 millió forint hitelt vesz fel azért, hogy ő legyen a legcsinosabb és legdivatosabb? Pedig létezik ilyen, de van kiút és meg is előzhető. Világszerte egyre komolyabb mozgalom indult az ésszerűtlen vásárlások ellen, melynek már külön napot szentelnek.

A boltkór betegség

Antónia története nem mindennapi. Ő az a fiatal lány, akinek egyetlen szenvedélye van: a vásárlás. Ez a szenvedély azonban lassan az egész életét felemészti. A boltkór ugyanis kényszerbetegség, rabja megszállottan vásárol legtöbbször szükségtelen dolgokat. A betegségben szenvedő csak azért fogyaszt, hogy fogyaszthasson, és kritika nélkül követi a reklámok utasításait. Antónia szinte teljes fizetését az öltözködésre költi. Egyetlen ruhadarabot sem vesz fel kétszer, és soha nem szokott mosni vagy vasalni. Ha valami piszkos vagy gyűrött, a földön végzi. A fizetését már zárolták, hitelezői naponta hívogatják, de nála csak egyetlen szabály létezik: megveszem és aztán kidobom! A 25 éves lány egy olyan betegség rabja, ami az alkoholizmushoz és a drogfüggéshez hasonló, mely a boldogság és az elégedettség hamis illúzióját kelti, valójában azonban ez a hazugság tönkreteheti az egész életét. Aki ebbe a csapdába esik, annak bizony szakemberre lehet szüksége. Ám nem csupán terápiával lehet tenni ellene, hanem legjobb megelőzni, elsősorban felelős gondolkodással és neveléssel.

Külön napja van az ésszerűtlen vásárlás elleni kampánynak

Felmerül a kérdés, mit tehetünk a boltkór megelőzése érdekében? Hogyan lehet elejét venni a féktelen és értelmetlen költekezésnek, a függőség kialakulásának? Hazai statisztikákat egyelőre nem ismerünk arról, mennyire elterjedt ez a „betegség”, de tény, hogy már nálunk is ismert fogalom. Ezért is alakult úgy valószínűleg, hogy a magyarországi fogyasztási kultúrával egyre több civil szervezet foglalkozik, többek között a Hulladék Munkaszövetség (Humusz), nonprofit szervezet is. Éppen a múlt héten az Európai Hulladékmegelőzési Hét és a Nulla Hulladék Hét alkalmából indította el a tulsokcucc.hu portálját, ahol elsősorban a fogyasztási szokások megváltoztatásáért kampányol a szervezet. Az előző heti akciójuk és programsorozatuk a pénteki (november 26.) Ne Vásárolj Semmit! nappal zárult, mely nemzetközi esemény.

A magyarok pénteken vásárolnak legtöbbet

A Ne Vásárolj Semmit Nap (Buy Nothing Day) kanadai kezdeményezés, 1992 szeptemberében tartották meg először. Kitalálója Ted Dave reklámszakember, akinek elege lett abból, hogy munkája során felesleges pénzköltésre beszéli rá az embereket. A mozgalmat a kanadai Adbusters (Reklámirtók) magazin is támogatta, hogy ráébresszék az embereket a napjainkban uralkodó fogyasztói társadalomra és szokásokra, valamint a fokozatosan pusztuló természeti, szellemi és kulturális környezetünkre. Az akciót 1997 óta tartják november harmadik péntekjén, az amerikai hálaadás másnapján, amely az USA-ban a 10, leginkább vásárlással töltött napok egyike. Helyenként azonban péntek helyett szombatra időzítik a Ne vásárolj semmit! napot, mint például Nagy-Britanniában vagy Izraelben. Magyarországon november utolsó péntekére esett a hagyományt megalapozó civil szervezetek választása, ugyanis utóbbi évek statisztikái szerint a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet.

A vásárlás nem boldogít!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Vörösmarty téren tartotta meg ismét pénztárca-záró kampányát, tiltakozásképpen az ésszerűtlen fogyasztás ellen. Az egyesület már évek óta szervez erre a napra akciókat: üres bevásárlókocsik tologatása a bevásárló utcában és plázákban, hipermarketekben, pénztárca-zárjegy osztogatás és még sok más hasonló megmozdulás fémjelzi az e napra tervezett tevékenységüket minden évben. A cél a figyelemfelkeltés.

„Miközben a társadalom egyötöde továbbra is leszakadónak tekinthető és szegénységben él, egyre szaporodnak a túlfogyasztás és a „rosszfogyasztás” tünetei Magyarországon A karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetjük magunkat és a vásárlókat, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. Ezen a napon hagyjuk pihenni a pénztárcánkat, de pihenjünk mi is! Vásárlás helyett végezzünk valami más tevékenységet, amire ritkán jut időnk. Hívjuk meg a barátainkat magunkhoz egy beszélgetésre, olvassunk, sétáljunk – kinek mihez telik kedve, csak lépjünk ki a szürke bevásárlással töltött hétköznapokból.”

Celebek is csatlakoztak

A Ne vásárolj semmit! napi akcióhoz csatlakozott a felelős és környezettudatos fogyasztás elkötelezett híve, Görög Zita is. Az utcai demonstráció alkalmával az ismert média személyiség saját stílusában szólította meg a vásárlóközönséget Budapest forgalmas terén. Felhívta a járókelők és a vásárolni indulók figyelmét arra, hogy ezen a napon próbáljanak meg vásárlási szünetet tartani, s hogy a közelgő karácsonyi ünnepekben is fontolják meg kiadásaikat. Az érdeklődők ezúttal sajátos módon csatlakozhatnak a felhíváshoz: Zita leragasztotta pénztárcájukat az erre az alkalomra készített pénztárca zárjeggyel.

Ez a nap a figyelemfelkeltésről szól

A pénteki akció 15 szervezet közös eredménye volt, akik játékokkal, kiállításokkal, előadásokkal készültek és a hideg ellenére remek hangulatban sikerült egy igazi civil jelenlétet teremteni mind lenn a Blaha Lujza téri sátorokban, mind a Corvin tetőn. Ezen kívül csere-bere börzék várták a látogatókat a város több helyszínén és előadások, iskolák és vidéki szervezetek szintén bekapcsolódtak. Vajon valóban csökkent aznap a boltok forgalma és mekkora volt a látogatottság? A civilek válasza erre az, hogy ez a nap elsősorban figyelemfelkeltő célú, nem egy nap alatt akarják megváltani a világot, és tisztában vannak azzal, hogy nem is lehet. Így direkt felmérések se készültek ennek a napnak a valódi, mérhető sikerességéről. Erre a napra is érvényes az ami több ünnepre: nem csak a jeles napon ajánlott betartani azt, amiről szól. Ahogy nem csak Karácsonykor szeretjük családtagjainkat és nem csak a Halottak napján gondolunk az eltávozottakra, ebben az estben is igaz, hogy ajánlott egész évben okosan vásárolni.

Egész évben gondolkodjunk felelősebben!

A civil szervezetek arra intenek, hogy az év minden napján gondoljuk át alaposabban, mi az amit egyáltalán hazaviszünk a boltokból, és valóban szükségünk van-e arra. Nem csak a függőség kialakulása lehet az egyetlen komoly következménye a felelőtlen vásárlásnak. A TVE és a Humusz szerint a karácsonykor – illetve egész évben is – kényszerből, vagy szórakozásból megvásárolt termékek nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolásukkal keletkező szemét, valamint a szállításukkal kibocsátott káros anyag mértéke mára az ökológiai rendszerünk első számú ellensége. A Humusz felhívása így szól: „Gondolkodjunk többet! – Vásároljunk kevesebbet!” A megmozdulás célja egyben az is volt, hogy minél több „Jó kezdeményezést” is bemutassanak a közönségnek, akik már elindultak a jó úton és így példát mutassanak. Valakinek már sikerült, tehát bárkinek sikerülhet. A szervezet újrahasználati boltok és javítóműhelyek beindításával is szeretné ösztönözni a meglévő tárgyak további használatát – eldobás helyett. Számos civil szervezet kapcsolódott be a Nulla Hulladék (zero waste) programba, mely ezután is folytatódik, természetesen és bármikor, bárki csatlakozhat. Ami pedig az ajándékozást illeti: tárgyak vásárlása helyett ajándékozzuk meg szeretteinket olyan szívességgel, amit nem lehet pénzben kifejezni. Segítsünk nekik a készülődésben vagy tegyünk meg valamit, amire nekik már nincs idejük, erejük. Ezzel sokkal többet teszünk értük és a szeretetünket is jobban kifejezi, mint bármilyen drága holmi.

(Forrás: A boltkórosság felemésztheti az életünket, Fogjuk be a pénztárcánk száját!, Pénztárca akció – tiltakozzunk együtt az ésszerűtlen fogyasztás ellen, telefonos interjú és személyes kapcsolat a Humusszal)