Indiai íz- és egészségfesztivál – gasztronómia, egészség, tudatosság

Szezonnyitó fesztivállal várják az érdeklődőket a Krisna-tudatú hívők április 15-én a Lélek Palotájában. Az esemény középpontjában az ájurvéda, India ősi egészségmegőrző tudománya és technikái, a gasztronómia, valamint a testi-lelki egyensúly áll. A fesztiválon az egzotikus ízek kavalkádjával várják a látogatókat. Ízlelje meg India hétköznapi csodáit!

Ájurvéda Európában?

Az elmúlt években hagyománnyá vált központunkban az Indiai Íz- és Egészségfesztivál. A sok pozitív visszajelzés mellett sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudjuk ma is alkalmazni és beilleszteni az európai étrend és szokások közé India több ezer éves tanításait az egészségről és a jól-létről. Az ájurvéda tudománya mindig a helynek és az időnek megfelelően alkalmazandó, vagyis figyelembe veszi a napszakok és évszakok változásait, valamint azt is, hogy milyen égövön élünk és milyenek a személyes körülményeink, testtípusunk vagy életritmusunk, és ennek megfelelően ajánl számunkra étrendet vagy életmódot. Idei fesztiválunk fókuszában az ájurvéda gyakorlati, hazai alkalmazhatósága áll. Töltődjön fel velünk a tavaszra!

A tavasz a megújulás időszaka. Ilyenkor a természet erejével együtt mi magunk is vágyódunk a felfrissülésre, változásra, tisztulásra, testi-lelki táplálékra. Tavasszal semmihez sem fogható bennünk a tettvágy, hogy végrehajtsuk régóta szövögetett álmainkat, vagy éppen véghez vigyük halogatott vágyainkat. Tegye meg az első lépést meg nálunk, merítsen erőt India ősi életvezetési tudományaiból!

Gasztronómiai fesztiválunkon betekintést nyerhet India tradicionális konyhaművészetébe, amely a világ egyik legnagyobb múltra visszatekintő húsmentes főzési hagyománya. Bebizonyítjuk, hogy a húsmentes étkezés nem jár lemondással. Soha nem látott színvilágot, szemet gyönyörködtető, ízletes és vonzó ételeket kóstolhat. Az egyedi ízvilág a különleges fűszerezésben és az elkészítési eljárásban rejlik. Közel 40 féle vegán ételkülönlegességet ízlelhet meg, miközben gyönyörködhet a hagyományos indiai agyagtűzhelyen való főzés látványában. Szakácsaink látványos főzőbemutatóval is készülnek, itt a szabadtéri tűzön készített csemegéket is megkóstolhatja.

A kínálatban megtalálhatók a szabdzsik (zöldséges főételek), különleges rizsek, közkedvelt csatnik (édes-csípős szószok), egzotikus csemegék, lepénykenyerek, édességek és aromás italok. Fesztiválunk azok számára is izgalmas kalandokat rejteget, akik valamilyen speciális étrendet követnek, laktóz- vagy gluténérzékenyek, tojásallergiásak stb. Az indiai ételekben a búzaliszt helyett gyakran magból, illetve hüvelyesekből nyert liszteket alkalmaznak. Emellett a saját testtípusának (dósájának) megfelelő ételeket tudja összeválogatni.

Egészség és ájurvéda

E két téma szorosan összekapcsolódik. Számos ismert szakember előadását hallhatja egészsége megóvásával és visszaállításával kapcsolatban. Részletesebben elmélyülhet az Ájurvédában, azaz az élet tudományában, amely India ősi és féltett tudáskincse az emberi test és lélek harmonikus egységéről. Az Ájurvéda bár több mint ötezer éves, ma is hatékonyan alkalmazható holisztikus gyógyászati forma, ami az egészség megőrzésére és a prevencióra fekteti a hangsúlyt, figyelembe véve az egyén saját alkatát és állapotát. Segítségével megismerhetők a különböző ájurvédikus testtípusok (dósák), a testtípusoknak megfelelő étkezés, és fény derül az ízek jelentőségére is a táplálkozásban. Szakembereinknek köszönhetően táplálkozási tanácsokkal is gazdagodhat, hiszen ugyanaz az étel valakinek méreg, valakinek orvosság! Végül, de nem utolsósorban kipróbálhatja az indiai tradicionális masszázsokat Indiából érkezett terapeutákkal! Az ájurvéda mellett egyéb gyógyászati ágazatok képviselői is megtalálhatók, kipróbálhatók a fesztiválon.

Önismeret és tudatosság. Ha már megismerte az Ön számára megfelelő ételeket, amelyek táplálók a testnek, ismerkedjen meg az ételek elkészítésének, elfogyasztásának a ránk gyakorolt lelki hatásával is. Ismerje meg a minket körülvevő természeti erőket. Tudja meg, hogy ezek milyen módon befolyásolják a mindennapjainkat. Hogyan teheti harmonikusabbá kapcsolatait, önbizalmát, környezetét? Tudta, hogy Indiában az asztrológia és a spirituális életvezetés mestereit a család második orvosának nevezik? Az életvezetési tanácsadáson túl a védikus asztrológiai és numerológiai elemzés is segítségére lesz, hogy jobban megismerje önmagát és a környezetét. Kérdezz-felelek sátrunkban készséggel válaszolunk minden felmerülő elméleti vagy életvezetési kérdésre.

További programok:

  • egész napos színpadi program
  • kirakodóvásár
  • Mehndi hennafestés
  • gasztronómiai játszóház gyerekeknek
  • gyermekfoglalkozások

Időpont: 2018. április 15. vasárnap 10-17 óráig
Helyszín: Lélek Palotája, 1039 Budapest, Lehel u. 15-17.
Bejárat: I. kapu: 1039 Budapest, Lehel utca 15-17. II. kapu: 1039 Budapest, Attila utca 8.
Jegyárak: Felnőtt: 1350 Ft, nyugdíjas, diák: 950 Ft, korlátlan ételfogyasztás + belépő: 3500 Ft
8 év alatt a belépés ingyenes! Családoknak további kedvezmény!
Bővebb információ: www.lelekpalotaja.hu és FB: Lélek Palotája