Szépüljünk az ájurvéda ősi tudásával!

Az ájurvéda az Indiából származó ötezer éves életvezetési tanácsokat jelenti, mindent, amit a bölcsek megfigyeltek a természet alapvető törvényeiről, az emberi fiziológiáról. Ezeket a törvényeket egységes rendszerbe foglalták mind az gyógyítás, mind a testápolás és a jóllét szempontjából. Fedezzük fel most, hogyan szépülhet a hajunk az ájurédikus recepttel!

Olajrágás, az ájurvéda méregtelenítési módja (2)

Az olajrágás sok ember számára ugyanolyan gyakori foglalatosság, mint a fogmosás, mások undorodnak tőle, ha csak hallanak is róla: minden reggel szájba venni egy korty olajat, öblögetni vele, majd kiköpni. Az olajrágás mára népszerű méregtelenítő rituálé lett, az alternatív gyógyászati alkalmazása semmiképpen sem új trend, hanem évszázados gyógymód.

Olajrágás, az ájurvéda méregtelenítési módja (1)

Az olajrágás sok ember számára ugyanolyan gyakori foglalatosság, mint a fogmosás, mások undorodnak tőle, ha csak hallanak is róla: minden reggel szájba venni egy korty olajat, öblögetni vele, majd kiköpni. Az olajrágás mára népszerű méregtelenítő rituálé lett, az alternatív gyógyászati alkalmazása semmiképpen sem új trend, hanem évszázados gyógymód.

Indiai íz- és egészségfesztivál – gasztronómia, egészség, tudatosság

Szezonnyitó fesztivállal várják az érdeklődőket a Krisna-tudatú hívők április 15-én a Lélek Palotájában. Az esemény középpontjában az ájurvéda, India ősi egészségmegőrző tudománya és technikái, a gasztronómia, valamint a testi-lelki egyensúly áll. A fesztiválon az egzotikus ízek kavalkádjával várják a látogatókat. Ízlelje meg India hétköznapi csodáit!

Gyógyítás a homeopátia modellországában

„Homeopata orvoshoz vagy nyugati orvoshoz jött?” Ezt a kérdést teszik fel minden beérkező betegnek bejelentkezéskor nap mint nap, több mint 5 ezer indiai állami klinikán. Az ún. kafetéria típusú alapellátásban a beteg a rendelőbe érkezéskor megválaszthatja, milyen medicinával kíván gyógyulni. Indiában évente 12 magyarországnyi embert kezelnek homeopátiával.

A függőség kezelése ájurvédával (2.)

Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a függőség súlyos mérgezettségi állapot, Madatya, amit a mérgek eltávolításával kell kezelni. Az ősi szövegekben leírt állapot sokban hasonlít a modern drogok hatásaihoz – így a kezelés is hasonló és természetes gyógymódokkal megoldható. A mérgezett állapot leküzdésében az ájurvéda szerint a testmozgás és a kiegyensúlyozott életvitel is rendkívül fontos.

A függőség kezelése ájurvédával (1.)

Függőségben élő kötődhet többek között drogokhoz, alkoholhoz, nikotinhoz, koffeinhez, szerencsejátékhoz, vásárláshoz is. A legtöbb problémát a modern drogok okozzák. A függőségben éló személy kényszeresen ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja azt, amitől függ, bármi áron. Legtöbbször csak hosszan tartó elvonókúra, rehabilitáció segíthet, de akár az ősi indiai ájurvéda is.

Az influenzát jobb megelőzni

Az influenza járványok java megelőzhető, elkerülhető lenne az indiai ájurvédikus gyógyító, Dr. Partap Chauhan szerint, ha az emberek jobban ismernék a probléma gyökerét, az immunitás – az ojas (ejtsd: odzsasz) az energia hiányát. Az 5000 éves ősi indiai orvoslás segíthet természetes gyógymóddal segíthet a megoldásban.

Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (2.)

Sokan vannak, akik hiába várják, hogy megjelenjen a két csík a terhességi teszten, de szerencsére vannak, akiknél megoldódik a probléma, ha változtatnak a táplálkozási szokásaikon. Akár hazai gyógykúrákhoz, akár az ájurvédához fordulunk, nagyobb lehet az esély a sikeres fogantatásra.

Az ájurvéda és az ízek (2.)

Eddig áttekintettük, miért is fontosak az ájurvédában az ízek, s miért szükséges, hogy a tömeg- és gyorsétkezésen elfajult ízlésünket megújítsuk, felfrissítsük, hogy újra érezni tudjuk a természetes aromákat. Lássuk most, milyen fogalmakat, élelmiszereket köt az ájurvéda a különböző ízekhez, és milyen módon kapcsolódnak az ízek a testtípusokhoz.