A függőség kezelése ájurvédával (2.)

Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a függőség súlyos mérgezettségi állapot, Madatya, amit a mérgek eltávolításával kell kezelni. Az ősi szövegekben leírt állapot sokban hasonlít a modern drogok hatásaihoz – így a kezelés is hasonló és természetes gyógymódokkal megoldható. A mérgezett állapot leküzdésében az ájurvéda szerint a testmozgás és a kiegyensúlyozott életvitel is rendkívül fontos.

A függőség kezelése

A Madatya állapotában a dósák kiegyensúlyozását javasolja az ájurvéda. Az első és legfontosabb feladat: meghatározni, melyik dósa teng túl, és ennek megfelelően kell megkezdeni a kezelést. Gyógynövényeket használunk az elvonási tünetek kezelésére, a felhalmozódott méreganyagok (ama) eltávolítására, valamint a szövetek és sejtek megújulásának elősegítésére.

Az idegrendszer megerősítése

A drogfüggő személyek gyakran zavarodottak, és az intelligencia szintjük csökken a folyamatos droghasználat vagy függőséget okozó szer hatására. Ennek következtében néha elvesztik a józan ítélőképességüket. Az intelligencia növelésére az ájurvéda többek között az alábbi gyógynövényeket ajánlja:

Brahmi (Bacopa monnieri), Yashtimadhu (Glycyrrhiza glabra), Guduchi (Tinospora cordifolia), Shankhpushpi (Convolvulus pluricaulis).

Ezek a gyógynövények javítják a memóriát, a koncentrációt és a felfogóképességet.

Ájurvéda és pszichoterápia

Az ájurvéda a mentális egészség javítására, a Sattva Guna (a jóság minősége) erősítését segítő terápiát javasolja. A drogfüggőségtől szenvedőknek friss, organikus eredetű vegetáriánus ételeket, a meditáció és jóga gyakorlását javasolja, valamint olyan napi ritmus követését, mely minimálisra csökkenti a stresszt és a szorongást. Az ájurvéda szerint szükség van aktív testmozgásra – például sétára vagy arra, hogy egyszerűen csak üldögéljünk a természetben, virágokkal körülvéve –, barátokkal találkozzunk, rendezett, tiszta ruhákat viseljünk, lágy zenét hallgassunk, és éljünk a relaxáció, a szórakozás más kifinomult formáival, melyek felemelik a lelkünket, szellemünket, boldoggá tesznek. Ezek a tevékenységek megnyugtatják az izgatott, megzavart, drogoktól befolyásolt testet és lelket.

A drogfüggőség (Madatya) kezelésre az alábbi gyógynövénykúrák ajánlottak:

  • Egy fél citrom kifacsart levét keverjük egy pohár vízzel és fogyasszuk naponta többször.
  • Egy csipet őrölt gyömbért fogyasszunk naponta kétszer kevés vízzel, vagy a gyömbért áztassuk egy csésze forró vízben, amíg össze nem megy a felére. Adjunk hozzá fél csésze tejet, 2 szem kardamom magot, 1 teáskanál mézet és fogyasszuk naponta, kétszer fél teáskanálnyi adagot, vagy
  • Igyunk egy fél csésze szőlőlevet naponta 2-3 alkalommal. 1 teáskanálnyi vízben áztatott mazsolát is fogyasszunk legalább 4 óránként, vagy reggel és este.

Holisztikus szemlélet

A függőség kezelése nem egy vagy két hónapig tartó folyamat. Több különböző kezelésből áll, melyeket több héten vagy hónapon át kell folytatni. A kezdeti stádiumban a Panchakarma terápia (elme-test gyógymódok) alkalmazása szükséges, hogy a testből eltávozzanak a felhalmozódott méreganyagok. Ezután gyógynövénykúrákat írnak elő a függőség, valamint annak fizikai és pszichés hatásainak kezelésére. Testreszabott, egyénileg megtervezett étrend is segíti az életenergia (ojas) termelését, továbbá meditáció és jóga gyakorlása is segít az elmének, hogy egyensúlyba kerüljön és kitisztuljon.

„Őszintén hiszek abban, hogy a függőség kontrollálható és gyökerestől megszüntethető a tudománynak és azoknak a drága embereknek a támogatásával, akiknek a függőség a szakterületük. Sok embert meggyógyítottam már” – írja dr. Partap Chauhan.

(Forrás: Ayurvedic Treatment of Addictions (Madatya), angolból fordította G.Á.)